ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αντιστεκόμαστε, επικοινωνούμε»

Εικόνα του άρθρου «Αντιστεκόμαστε, επικοινωνούμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2020, 13:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πανδημία δεν επέτρεψε τη διοργάνωση του φετινού Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» δια ζώσης.

Αντ’ αυτών όμως, στις 2 Μαΐου θα γίνει μια επετειακή εξ αποστάσεως συνεδρία, στην οποία θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και φοιτητές από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση θα συμμετέχουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο αντιπρύτανης  Μηνάς Πασχόπουλος, η πρόεδρος του Π.Τ.Ν. Κατερίνα Πλακίτση και μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου.

«Καμία ημέρα ας μην πάει χαμένη» εξηγεί η ιδρύτρια και ακαδημαϊκή σιευθύντρια του Δ.Θ.Π. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη, μετά από πολλά αιτήματα και επικοινωνία με τους φοιτητές μας, οι οποίοι εξέφρασαν τόσο τη νοσταλγία για τις προηγούμενες διοργανώσεις, όσο και τη σφοδρή επιθυμία να συνδεθούν ξανά με τους ανθρώπους του Δ.Θ.Π. και να επικοινωνήσουν, έστω και διαδικτυακά. Και η πανδημία δεν θα πρέπει να μας καταβάλει, για αυτό και θα καλύψουμε την ημέρα εκείνη με μία μεγάλη, αλλά εξ αποστάσεως αντάμωση» προσθέτει.

Μεταξύ άλλων θα πάρουν μέρος συνολικά 70 εισηγητές και φοιτητές, μεταξύ των οποίων η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Τάσος Νούσιας, η Μαρία Χούκλη, η Μαρία Δεναξά, ο Gregory Nagy, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής του Center for Hellenic Studies στην Ουάσινγκτον.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η θεματική του 6ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου ‘Η διαχρονία της ελληνικής γλώσσας. Ρίζες και προοπτική’ αποκτά σήμερα ιδιαίτερη επικαιρότητα, αν αναλογισθεί κανείς, μεταξύ άλλων, από την μια πλευρά ότι ο Πολιτισμός μας, ο Ελληνικός αλλά και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, έχουν ανάγκη στήριξης ως προς την διατήρηση των βασικών αρχών και αξιών, που διασφαλίζουν την δυνατότητά του να υπερασπίζεται διαχρονικώς τον Άνθρωπο και, κυρίως, την κατά τον προορισμό του πνευματική του υπόσταση και δημιουργία.  Και, από την άλλη πλευρά, ότι η ελληνική γλώσσα είναι, όπως έχει αποδείξει η πορεία χιλιετηρίδων και με αμάχητα ιστορικώς και επιστημονικώς τεκμήρια, το καταλληλότερο μέσο αέναου εμπλουτισμού και γνήσιας έκφρασης του πολιτισμού μας».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δ.Θ.Π. όπου έχει αναρτηθεί μία σύνοψη των εισηγήσεων και των μελετών που θα παρουσιάζονταν στην Κωνσταντινούπολη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back