ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιπροσωπεία ΤΕΕ Ηπείρου: Στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου Αντιπροσωπεία ΤΕΕ Ηπείρου: Στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2024, 14:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ψήφισμα για τη στήριξη του δημοσίου πανεπιστήμιου και το «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξέδωσε η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου με πρόεδρο τον Χρήστο Αναστασίου.

Η Αντιπροσωπεία κάνει λόγο για «παραβίαση της συνταγματικής επιταγής από την κυβέρνηση». «Εκσφενδονίζει στον δημόσιο λόγο τα παραπλανητικά επιχειρήματα της βελτίωσης της ποιότητας των κρατικών Πανεπιστημίων λόγω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά, ή της ανάγκης συγκράτησης του συναλλάγματος των ελλήνων φοιτητών που φεύγει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όταν έχουμε ήδη δεκάδες κολλέγι , ισότιμα στα εργασιακά δικαιώματα,!!! αλλά οι φοιτητές δεν σταμάτησαν να φεύγουν στο εξωτερικό. Κολλέγια βέβαια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή επιχειρήσεις αμφιβόλου ποιότητας σπουδών και έρευνας, χωρίς απαιτητική φοίτηση, γιατί το MIT, το Yale, το New Haven ή οποιοδήποτε στιβαρό Πανεπιστήμιο δεν επένδυσε αλλού στον κόσμο, και ούτε τώρα διαφαίνεται να το κάνει» τονίζεται.

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ακόμα ότι «η κυβέρνηση επιμένει στη μειωμένη χρηματοδότηση των ανωτάτων ιδρυμάτων, που οδηγεί στη συρρίκνωση του προσωπικού όλων των βαθμίδων και στην αδυναμία συντήρησης τόσο των ερευνητικών και κτηριακών υποδομών, όσο και των δομών φιλοξενίας των σπουδαστών, καθιστώντας προβληματική την ποιότητα σπουδών και έρευνας όπως αναδεικνύεται και από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Όσον αφορά τα «καθ’ ημάς», με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, επιχειρείται η αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού από τίτλους σπουδών δημοσίων ιδρυμάτων, με ενιαία 5ετη προγράμματα σπουδών και κατά συνέπεια η απαξίωση των διπλωμάτων των μηχανικών.

«Το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, στηρίζει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, και το ενιαίο αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Εκφράζει την αντίθεσή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και βρίσκεται στο πλάι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στον αγώνα για την μη υποταγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά και στην υποβάθμιση των σπουδών» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back