Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 23-10-2021, 09:31
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η πόλη όπου ζω…» στην οποία αποτυπώνονται πτυχές της πόλης των Ιωαννίνων, μέσα από τη ματιά των ασυνόδευτων ανηλίκων, εγκαινιάζεται την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, και συγκεκριμένα στον μεντρεσέ του Βελή Τζαμιού.

Η έκθεση διοργανώνεται από την οργάνωση «Άρσις» με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας της Ασφαλούς Ζώνης (Safe Zone) για ασυνόδευτους ανήλικους στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας «Αγία Ελένη» στο νομό Ιωαννίνων και συμπίπτει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι ανήλικοι που φιλοξενήθηκαν στην Ασφαλή Ζώνη είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, αναπτύσσοντας δεξιότητες.

Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε «με σκοπό να αναδειχθεί η σύνδεση των ανηλίκων με την πόλη, μία σχέση διαλεκτική, που ωστόσο κουβαλά μνήμες και συναισθήματα και από τον τόπο καταγωγής τους. Τα προσφυγόπουλα έμαθαν στην πράξη ότι η ένταξη είναι μία διεργασία εξελικτική, η οποία προϋποθέτει να αγαπήσουν το παρελθόν τους, να παλέψουν το παρόν τους και να ονειρευτούν το μέλλον τους».

Ο στόχος της λειτουργίας των Safe Zones ήταν η προσωρινή στέγαση και υποστήριξη ασυνόδευτων ανήλικων ηλικίας 14 -18 ετών μέσα σε Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας, ως εναλλακτικό μέτρο στην προστατευτική φύλαξη και την αστεγία, και έως ότου εξασφαλιστούν καλύτερες επιλογές θέσεων φιλοξενίας, όπως π.χ. ξενώνες και διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Η «Άρσις» λειτούργησε οκτώ Safe Zones, μέγιστης χωρητικότητας 30 ατόμων το καθένα ανά την επικράτεια, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Home).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 11:00-13:00 και 18:00-20:30

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa