ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζωπυρώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Εικόνα του άρθρου Αναζωπυρώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2024, 12:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αυξάνει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια σειρά από τομείς που θεωρούνται στρατηγικοί για την εθνική ασφάλεια σε μια προσπάθεια να παραλύσει την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών από το Πεκίνο και να δώσει προτεραιότητα στην αμερικανική παραγωγή.

Οι αυξήσεις θα ισχύσουν για τον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, τους παλαιούς ημιαγωγούς, τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εξαρτήματα μπαταριών, τα κρίσιμα ορυκτά, τις ηλιακές κυψέλες, τους γερανούς και τα ιατρικά προϊόντα. Οι νέοι δασμολογικοί συντελεστές -οι οποίοι κυμαίνονται από 100% για τα ηλεκτρικά οχήματα, έως 50% για τα ηλιακά εξαρτήματα, έως 25% για όλους τους άλλους τομείς- θα πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχε θεσπίσει ένα σαρωτικό πρόγραμμα δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, εφαρμόζοντας διάταξη του αμερικανικού εμπορικού δικαίου που επιτρέπει τη χρήση δασμών για την καταστολή του ανταγωνισμού που θα απειλούσε τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. 

Ο ίδιος εμπορικός νόμος απαιτεί επίσης την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τέτοιων δασμολογικών προγραμμάτων κάθε τέσσερα χρόνια, και η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης.

Τα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα θα δουν τους δασμούς τους να υπερτετραπλασιάζονται από το 27,5% στο 100% - ένας μοχλός πολιτικής που αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της πρακτικής του Πεκίνου να ενθαρρύνει την επιθετικά χαμηλή τιμολόγηση από τους εγχώριους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ επιβάλλει δασμό 40% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. 

Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters,  έχουν προειδοποιήσει ότι μια εμπορική διαμάχη θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων συνολικά, πλήττοντας τους στόχους του Μπάιντεν για το κλίμα και τον στόχο του να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να κερδίσει αυτή την εποχή του ανταγωνισμού με την Κίνα, αλλά όχι να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να βλάψει τις αμοιβαία εξαρτώμενες οικονομίες. Τους τελευταίους μήνες εργάστηκε για να μειώσει τις εντάσεις σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα έχει πει ότι οι δασμοί είναι αντιπαραγωγικοί και κινδυνεύουν να φουντώσουν τις εντάσεις. Η ευρύτερη επιβολή δασμών από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 πυροδότησε έναν δασμολογικό πόλεμο με την Κίνα.

«Αυτό θα επηρεάσει σοβαρά το κλίμα διμερούς συνεργασίας», ανέφερε συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να «αναιρέσουν αμέσως τις λανθασμένες αποφάσεις τους και να ακυρώσουν τα επιπλέον δασμολογικά μέτρα εναντίον της Κίνας».

Με πληροφορίες από CNN, Reuters, CNBC


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3