Οι αστρονόμοι εντόπισαν να περιφέρεται γύρω από ένα νεαρό αστέρι ένας νεογέννητος πλανήτης που χρειάστηκε μόλις 3 εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί -αρκετά γρήγορα σε κοσμικούς υπολογισμούς- μια ανακάλυψη που αμφισβητεί την τρέχουσα κατανόηση της ταχύτητας με την οποία οι γεννιούνται οι πλανήτες.
Αυτός ο βρεφικός κόσμος, που εκτιμάται ότι έχει περίπου 10 έως 20 φορές τη μάζα της Γης, είναι ένας από τους νεότερους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Βρίσκεται δίπλα στα απομεινάρια του δίσκου πυκνών αερίων και σκόνης που περιβάλλει το άστρο-ξενιστή -ο οποίος ονομάζεται πρωτοπλανητικός δίσκος- και παρείχε τα συστατικά για τον σχηματισμό του πλανήτη.
Το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται αναμένεται να γίνει ένας πορτοκαλί νάνος, λιγότερο θερμός και με μικρότερη μάζα από τον ήλιο μας. Η μάζα του άστρου είναι περίπου 70% της μάζας του ήλιου και έχει περίπου τη μισή φωτεινότητα. Βρίσκεται στον Γαλαξία μας σε απόσταση περίπου 520 ετών φωτός από τη Γη.
«Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι πλανήτες μπορούν να έχουν μια συνεκτική μορφή μέσα σε 3 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που ήταν προηγουμένως ασαφές, καθώς η Γη χρειάστηκε 10 έως 20 εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί», δήλωσε ο Madyson Barber, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα φυσικής και αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature.
«Δεν γνωρίζουμε πραγματικά πόσος χρόνος χρειάζεται για να σχηματιστούν πλανήτες», πρόσθεσε ο αστροφυσικός του UNC και συν-συγγραφέας της μελέτης Andrew Mann. «Γνωρίζουμε ότι οι γιγάντιοι πλανήτες πρέπει να σχηματίζονται ταχύτερα από ό,τι διαλύεται ο δίσκος τους, επειδή χρειάζονται πολύ αέριο από τον δίσκο. Αλλά οι δίσκοι χρειάζονται 5 έως 10 εκατομμύρια χρόνια για να διαλυθούν. Επομένως, οι πλανήτες σχηματίζονται σε 1 εκατομμύριο χρόνια; 5? 10?»
Ο πλανήτης, στον οποίο δόθηκαν τα ονόματα IRAS 04125+2902 b και TIDYE-1b, περιστρέφεται γύρω από το άστρο του κάθε 8,8 ημέρες σε απόσταση περίπου ένα πέμπτο αυτής που χωρίζει τον εσωτερικότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ερμή, από τον Ήλιο. Η μάζα του βρίσκεται μεταξύ της μάζας της Γης, του μεγαλύτερου από τους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, και του Ποσειδώνα, του μικρότερου από τους αέριους πλανήτες. Είναι λιγότερο πυκνός από τη Γη και έχει διάμετρο περίπου 11 φορές μεγαλύτερη. Η χημική του σύνθεση δεν είναι γνωστή.
Φωτογραία: Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός νεαρού, νεοανακαλυφθέντος πλανήτη, εκτεθειμένου στην παρατήρηση από έναν παραμορφωμένο δίσκο συντριμμιών/NASA/JPL-Caltech/R. Hurt, K. Miller (Caltech/IPAC)