Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναθέτοντας δρόμους, επισκευές και… ευρώ

Εικόνα του άρθρου Αναθέτοντας δρόμους, επισκευές και… ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2022, 02:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, απαντώντας στην αντιπολίτευση για τις αναθέσεις που κάνει η δημοτική αρχή και το κόστος, αλλά και την αναγκαιότητά τους, χρησιμοποίησε βασικά το υποτιμητικό του ύφος. Στο ουσιώδες μέρος της απάντησης, δικαιολόγησε την πρακτική λέγοντας ότι «ο Δήμος έχει ωριμάσει και ωριμάζει πλειάδα προτάσεων και μελετών. Στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιήθηκαν εξωτερικοί συνεργάτες καθώς οι δυνατότητες των υπηρεσιών είναι συγκεκριμένες και έχουν εξαντληθεί».

Την Τετάρτη 19 Απριλίου, η Οικονομική Επιτροπή έχει συνεδρίαση. Θα συζητήσει (και θα εγκρίνει, λόγω της μη αναλογικής «πλειοψηφίας Θεοδωρικάκου»), περίπου 150.000 ευρώ με αναθέσεις για διάφορα έργα.

Η λογική των αναθέσεων, ακόμα και αν οι δυνατότητες των υπηρεσιών έχουν εξαντληθεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, χωράει μερικές διευκρινίσεις ακόμα. Όπως για παράδειγμα, γιατί δεν μπορούν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών να επιμεληθούν έργα όπως οι οδικές παρεμβάσεις σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα ή να υποστηρίξουν τεχνικά την αναβάθμιση κόμβων στον Δήμο Ιωαννιτών ή ακόμα να επικαιροποιηθεί ο φάκελος για την επισκευή του δημαρχείου και κτιρίων σε άλλες τοπικές κοινότητες.

Πρόκειται δηλαδή για φαινομενικά «συμβατικές υποχρεώσεις» τεχνικών υπηρεσιών, που ωστόσο θα κοστίσουν συνολικά, κάτι λιγότερο από 142.000 ευρώ.

Προφανώς, η δημοτική αρχή έχει τους λόγους της. Ανάμεσά τους είναι ο φόρτος εργασίας των μηχανικών, αλλά και «τα υψηλών απαιτήσεων αντικείμενα», χωρίς πάντως να συμβαδίζει πάντα ο χαρακτηρισμός με το έργο, καθαυτό. Όντως δεν μπορούν οι μηχανικοί του Δήμου να επιβλέψουν ένα έργο στο οδικό δίκτυο;

Από την άλλη, η δαπάνη είναι πάντα κοντά ή στο επιτρεπόμενο όριο για ανάθεση και τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Επίσης, το ύψος της δαπάνης φανερώνει και πόσο… κρίσιμες και χρήσιμες είναι οι τεχνικές υπηρεσίες, αρκεί βέβαια να είναι επαρκείς και στελεχωμένες. Πράγματα δηλαδή που είναι μέσα στο πλαίσιο (πολιτικής) ευθύνης μιας δημοτικής αρχής…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3