ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Άλλη μια αναγόρευση: Από τη Γαλλία στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Άλλη μια αναγόρευση: Από τη Γαλλία στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2023, 21:57
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τελετή αναγόρευσης της καθηγήτριας Anca Vasiliu, διευθύντριας Ερευνών στο Centre Léon Robin de recherches sur la pensée antique της Γαλλίας σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου «Κάρολος Παπούλιας», στην πανεπιστημιούπολη.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

-Προσφώνηση από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Κ. Μπατιστάτου

-Ἔπαινος της τιμωμένης από την πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας Γκόλφω Ε. Μαγγίνη

-Ανάγνωση των κειμένων του ψηφίσματος του Τμήματος, της αναγόρευσης και του διδακτορικού διπλώματος από κα Μαγγίνη

-Περιένδυση της τιμωμένης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωάννη Ε. Τζαμτζή

-Επίδοση των τίτλων από την πρύτανη

-Ομιλία της τιμωμένης με θέμα: «L' inspiration du créateur. Une analyse du regard démiurgique dans le Timée de Platon». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα, με ελληνικούς υπέρτιτλους. 

-Μουσικό πρόγραμμα με τη δρ. Ιβόνα Γκλίνκα, φλάουτο. και τον δρ. Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, πιάνο

H καθηγήτρια Anca Vasiliu γεννήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας το 1957. Έκανε προπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης στο Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Βουκουρεστίου και διετέλεσε ερευνήτρια στη Ρουμανική Ακαδημία Επιστημών, πριν την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre υπό την επίβλεψη του Jean-Luc Marion.

Το 1998 εντάχθηκε στο γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (CNRS). Το 2005 έλαβε την «Habilitation à diriger des recherches en philosophie» στο Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne, όπου υπηρετεί ως διευθύντρια ερευνών. Στο Centre Léon Robin de recherche sur la pensée antique (CNRS/Sorbonne Université) είναι υπεύθυνη του ερευνητικού άξονα που άπτεται της κληρονομιάς της αρχαίας σκέψης και διευθύνει ένα μόνιμο σεμινάριο διδακτορικών σπουδών και ερευνών. Έχει διατελέσει διευθύντρια προγράμματος για την αρχαία φιλοσοφία στο Collège International de Philosophie (1998-2004).

Στην κα Vasiliu έχουν απονεμηθεί βραβεία και διακρίσεις από επιστημονικές ενώσεις και ακαδημαϊκούς φορείς. Κορυφαία διάκριση υπήρξε το 2022 η απονομή του Grand Prix de Philosophie de l’Académie Française για το σύνολο του έργου της καθώς και η αναγόρευσή της το 2023 σε Chevalier dans l’Ordre National de la Légion d’Honneur.

Η καθηγήτρια Vasiliu έχει δημοσιεύσει πλειάδα επιστημονικών μελετών και άρθρων σε κορυφαία διεθνώς επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί συλλογικά έργα στα πεδία της αρχαίας, βυζαντινής και μεσαιωνικής φιλοσοφίας. Είναι συγγραφέας μονογραφιών για τη φιλοσοφία της κλασικής και της ύστερης αρχαιότητας καθώς και των προσλήψεων της από τη βυζαντινή και δυτική μεσαιωνική φιλοσοφική γραμματεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back