Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Μόδα, έσοδο ή πρόβλημα;

Εικόνα του άρθρου Airbnb: Μόδα, έσοδο ή πρόβλημα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2019, 22:38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To φαινόμενο του Airbnb, της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων δηλαδή, είναι σε ραγδαία εξάπλωση, με αρκετές (δικαιολογημένες οι περισσότερες) ενστάσεις και κριτικές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο  πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Κώστας Γεωργάκος αναφέρει ότι από τα 2.000 τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν πάει στις 129.000 συνολικά, μέσα σε λίγα χρόνια.

Προσθέτει πάντως ότι «τα ακίνητα βραχείας μίσθωσης σε πλατφόρμες τύπου Airbnb φτάνουν στην κορύφωση τους , και σιγά σιγά το σκηνικό θα αλλάξει».

Οι λόγοι της ακμής, είναι η χαμηλή τιμή της μίσθωσης, αλλά και το πρόσθετο εισόδημα που αποκομίζουν οι ιδιοκτήτες.

Για παράδειγμα, αν σήμερα αναζητήσετε μια τέτοιου τύπου διαμονή στα Γιάννενα, για δύο ενήλικες, για την επόμενη εβδομάδα, η αναζήτηση στο Airbnb.gr θα επιστρέψει 18 προτάσεις, από την Ανατολή μέχρι το Πέραμα, με κόστη από 25 έως 50 ευρώ.

Η έρευνα του  Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), δείχνει ότι σε επίπεδο επταετίας η Ήπειρος είναι προτελευταία στην προτίμηση βραχυχρόνιας μίσθωσης στις Περιφέρειες της χώρας, αλλά σε συνεχή άνοδο.

Αυτή η άνοδος αποτυπώνεται σε μια άλλη πλατφόρμα, το Airdna.co, που έχει πιο λεπτομερή στοιχεία, η μέση τιμή τον περασμένο Δεκέμβριο στην περιοχή των Ιωαννίνων ήταν 48 ευρώ (έναντι 34 τον περασμένο Ιούνιο), η πληρότητα στο 51% μ.ο. και τα μέσα έσοδα, 643 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αύξηση, είναι ορατή.

Η κριτική όμως είναι υπαρκτή και αρκετά σοβαρή. Η επίπτωση στις τιμές των ενοικίων, αλλά και η επιρροή στο ύφος ακόμα και παραδοσιακών γειτονιών και περιοχών, είναι μερικά από τα σημεία της κριτικής. Επίσης, η τουριστική αγορά διαμαρτύρεται συχνά για τους όρους ανταγωνισμού που διαμορφώνει το συγκεκριμένο σύστημα, που μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει αρχίσει να υπάγεται σε κάποιο έλεγχο.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back