πλαισιο πισω tc1
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ADAS: Τα συστήματα που αυξάνουν την ασφάλεια του οδηγού

Εικόνα του άρθρου ADAS: Τα συστήματα που αυξάνουν την ασφάλεια του οδηγού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2021, 14:16
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, είναι τεχνολογικά χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτά τα συστήματα, που αναφέρονται ως ADAS, βελτιώνουν την ικανότητα του οδηγού να αντιδρά σε κινδύνους στο δρόμο, ενώ αυξάνουν τον χρόνο ασφάλειας και αντίδρασης μέσω έγκαιρης προειδοποίησης και αυτοματοποιημένων συστημάτων.

Η αναγκαιότητα τέτοιων συστημάτων κατά την οδήγηση ανάγκασε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να τα συμπεριλάβουν στον αρχικό βασικό εξοπλισμό και άλλες να τα προσφέρουν ως έξτρα. Τα κυριότερα συστήματα είναι το Adaptive Cruise Control, το Anti-lock Brakes, προειδοποίηση για εμπρός σύγκρουση, High Beam Safety System, προειδοποίηση αναχώρησης λωρίδας κυκλοφορίας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας και Traction control.

Η μελλοντική γενιά ADAS θα εφαρμόσει ασύρματη συνδεσιμότητα δικτύου για να ενεργοποιήσει το Vehicle to Vehicle (V2V) και το Vehicle to Infrastructure (V2I ή V2X), προωθώντας την αύξηση της δημοτικότητας αυτών των συστημάτων. 

Με απλά λόγια, τα αυτοκίνητα θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και μέσω ενός μεγάλου παρόχου για να προσφέρουν ακόμη πιο αυτοματοποιημένη οδηγική εμπειρία. Αν και όλοι στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα των συστημάτων, δεν αποφασίζουν να τα εντάξουν στα μοντέλα τους, καθώς έχουν μεγάλο κόστος. 

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που διαρκώς τα αυτοκίνητα ανεβάζουν την τιμή τους, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που αναφέρουν ότι τα επόμενα χρόνια το αυτοκίνητο θα γίνει πιο ακριβό.


Δεδομένα

Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν πολλές εισόδους δεδομένων για να ενεργοποιήσουν χρήσιμες λειτουργίες ασφάλειας. Ορισμένες από αυτές τις πηγές δεδομένων περιλαμβάνουν την απεικόνιση αυτοκινήτων, όπου οι πληροφορίες εντοπίζονται μέσω των αισθητήρων. 

Σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν ακόμη και 360 μοίρες, έχουν ανάλυση αντικειμένων 3D, υψηλή ορατότητα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και συνθήκες φωτισμού και αναγνώριση των σημάτων μέσω καμερών στον δρόμο. 

Το LiDAR (ανίχνευση φωτός και εμβέλεια) προσθέτει ακόμη περισσότερες κάμερες και αισθητήρες ώστε να υπάρχει σαφής διάκριση στατικών και κινούμενων αντικειμένων εντοπίζοντας τα τυφλά σημεία ή τα σημεία με κακό φωτισμό.

Η πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Αυτά τα συστήματα αναπτύχθηκαν για να αυτοματοποιήσουν και να ενισχύσουν πτυχές της οδηγικής εμπειρίας, ανεβάζοντας τα επίπεδα ασφάλειας. Το σίγουρο είναι ότι το ADAS έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων στο δρόμο, μειώνοντας επίσης και την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.


Οι δύο κατηγορίες

Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες. Αυτές που αυτοματοποιούν την οδήγηση, όπως τα συστήματα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης και αυτές που βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης των οδηγών, όπως τα συστήματα προειδοποίησης αναχώρησης λωρίδας κυκλοφορίας.

Τα συστήματα ADAS ανεβάζουν κατακόρυφα την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών, συμβάλλουν στην αποφυγή συγκρούσεων, ειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους ή πολλές φορές αναλαμβάνουν τον έλεγχο του οχήματος για να αποφύγουν τέτοιους κινδύνους. 

Παράλληλα, προσαρμόζουν την οδήγηση με τα όρια ταχύτητας, μετριάζουν τις συγκρούσεις με πεζούς ή ποδηλάτες, ειδοποιούν τους οδηγούς για πιθανούς κινδύνους, όπως οχήματα σε τυφλά σημεία, αναχωρήσεις λωρίδων. Από την άλλη, μέσω των αισθητήρων. ο οδηγός μαθαίνει να εμπιστεύεται τα συστήματα, προετοιμάζοντάς τον για το επόμενο βήμα της αυτόνομης οδήγησης.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι τα συστήματα ADAS περιορίζουν τον αριθμό των ασφαλιστικών απαιτήσεων που αφορούν μικρής έκτασης ατυχήματα και στα οποία υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμοί. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται το ίδιο κάνουν και τα χαρακτηριστικά του ADAS. Σήμερα αυτά τα συστήματα ασφαλείας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ορισμένων οδηγών για να αγοράσουν το νέο τους αυτοκίνητο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back