ΚΟΣΜΟΣ

Αθωώθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ

Εικόνα του άρθρου Αθωώθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2021, 02:40
ΚΟΣΜΟΣ

Όπως ήταν αναμενόμενο η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε σήμερα την απαλλαγή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την κατηγορία της υποκίνησης της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Με ψήφους 57-43 η Γερουσία απαλλάσσει τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, για την καταδίκη του οποίου χρειάζονταν 67 ψήφοι, δηλαδή πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος.


Υποσχέσεις

«Το σπουδαίο, ιστορικό και πατριωτικό κίνημά μας, Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά (Make America Great Again), μόλις άρχισε», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Τραμπ, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά τον εαυτό του ως θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών».

«Τους μήνες που έρχονται, θα έχω πολλά πράγματα να μοιραστώ μαζί σας και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την απίθανη περιπέτειά μας για το μεγαλείο της Αμερικής», πρόσθεσε χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το πώς οραματίζεται το πολιτικό του μέλλον.

Ευχαριστώντας όλους τους γερουσιαστές «που υπερασπίστηκαν περήφανα το Σύνταγμα», κατήγγειλε μια διαδικασία αποπομπής που δεν ήταν κατά την άποψή του παρά μια νέα φάση «του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία».

«Κανείς πρόεδρος ποτέ δεν έτυχε τέτοιας μεταχείρισης», είπε, επαναλαμβάνοντας μια διατύπωση που χρησιμοποιούσε συχνά σε όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρώην πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε καμιά στιγμή στους επτά Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν υπέρ της ενοχής του.


Αθώος, αλλά «υπεύθυνος»

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ κατηγόρησε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ήταν «υπεύθυνος» για τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο, λίγο αφότου ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του στη διάρκεια της ιστορικής δίκης του στη Γερουσία.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία, πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι, στην πραγματικότητα και ηθικά, υπεύθυνος ότι προκάλεσε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας», της 6ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο γερουσιαστής, ο οποίος αιτιολόγησε την ψήφο του υπέρ της αθώωσης του Τραμπ λέγοντας πως είναι αντισυνταγματικό να καταδικαστεί ο Τραμπ για ανάρμοστη συμπεριφορά τώρα που έληξε η θητεία του και είναι απλός πολίτης.

Ο Μακόνελ είπε πως ο Τραμπ ενορχήστρωσε «ένα εντεινόμενο κρεσέντο θεωριών συνωμοσίας» και πως ο πρώην πρόεδρος ήταν «αποφασισμένος είτε να ανατρέψει την απόφαση των ψηφοφόρων ή διαφορετικά να πυρπολήσει τους θεσμούς μας φεύγοντας».

«Ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να είναι υπόλογος για ό,τι έκανε στη διάρκεια της θητείας του και ως κανονικός πολίτης», είπε ο Μακόνελ. «Δεν τη γλίτωσε από τίποτε. Ακόμα».


Η δίκη

Η δίκη αυτή έριξε φως στον κίνδυνο που διέτρεξαν βουλευτές και γερουσιαστές στις 6 Ιανουαρίου, όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ που διαδήλωναν στην Ουάσινγκτον εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χάος που ακολούθησε.

Στα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που προβλήθηκαν στη δίκη φαίνεται ότι ο όχλος έφτασε επικίνδυνα κοντά στους εκλεγμένους αντιπροσώπους που προσπαθούσαν να εκκενώσουν τη Γερουσία και τη Βουλή.

Μεταξύ των στόχων του πλήθους ήταν και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος είχε αρνηθεί να παρέμβει και να σταματήσει τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ επέκρινε τον Πενς, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας ότι του λείπει το «θάρρος», λίγη ώρα αφότου ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τόμι Τάμπερβιλ του είπε ότι ο αντιπρόεδρος απομακρύνθηκε από το Καπιτώλιο για τη δική του ασφάλεια.

Οι δικηγόροι του Τραμπ έδωσαν αντικρουόμενες απαντήσεις την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκαν αν ο Τραμπ γνώριζε ότι ο Πενς κινδύνευε όταν έκανε την ανάρτηση. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είπαν επίσης ότι έχουν ακόμη ερωτηματικά για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην πρόεδρος στα επεισόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3