ΗΠΕΙΡΟΣ

«Αξιοποίηση παραλιών σημαίνει έσοδα για τον Δήμο»

Εικόνα του άρθρου «Αξιοποίηση παραλιών σημαίνει έσοδα για τον Δήμο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2023, 20:22
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το πολύ σοβαρό θέμα της εκχώρησης παραλιών και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οικονομικά εκμεταλλεύσιμες, έχει ενσκήψει και στην Ηγουμενίτσα, με την παραλία της Ελιάς.

Απαντώντας στις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, ο Δήμος Ηγουμενίτσας δίνει μια κάπως κυνική απάντηση: «Το τμήμα της ‘Ελιάς’ δημοπρατήθηκε γιατί συμφωνεί με τη διαχρονική άποψη σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου για την αξιοποίηση των παραλιών. Και αξιοποίηση των παραλιών σημαίνει έσοδα για τον Δήμο, έσοδα για το κράτος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Βέβαια, αυτό το επιχείρημα σε μια χώρα όπου η εκμετάλλευση παραλιών δεν περιορίζεται πάντα στα συμφωνημένα και εργαζόμενοι καλούνται να γίνουν… αμφίβιοι (με τη σύμφωνη γνώμη τους και ό,τι παρέλκει αυτό…), είναι κάπως ισοπεδωτικό.

Ο Δήμος, μέχρι να φτάσει εκεί, δικαιολογείται λέγοντας ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής συμφωνεί με το σχέδιο της Κτηματικής Υπηρεσίας, με πρόβλεψη ελεύθερων χώρων, κατάληψη μέχρι το 25% της επιφάνειας, αλλά και μεταθέτει στην Κτηματική Υπηρεσία ζητήματα όπως ο έλεγχος των όρων παραχώρησης και τιμές εκκίνησης κ.λπ. καθώς οι αντιδράσεις επικεντρώνονται, τόσο στο χαμηλό τίμημα της εκχώρησης, όσο και στο κατά πόσο τελικά τηρούνται οι όροι.

Η παραχώρηση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως επισημαίνει ο Δήμος, που προσθέτει ότι και η ΛΑΣΥ έχει αποδεχθεί τη διαδικασία παραχώρηση για άλλες παραλίες.

Επίσης, παραδέχεται ότι η διαμαρτυρία έχει «ευρύ φάσμα» και ως λύση, βλέπει «διάλογο με τους μπλεκόμενους φορείς που θα διερευνά πρωτοβουλίες λήψης πρόσθετων μέτρων και θέσπιση δικλείδων προστασίας των πολιτών. Τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου να μεταφερθούν στην Κτηματική Υπηρεσία η οποία έχει τον τελικό λόγο. Εξυπακούεται ότι η Κτηματική Υπηρεσία θα ενημερωθεί για τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν στη συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στις άλλες παραλίες».

 Ο Δήμος Ηγουμενίτσας διαλέγει μια λάθος –επικοινωνιακά και συγκυριακά- τακτική, να μεταθέσει ευθύνες και να επιλέξει «διάλογο» εκεί που υπό κανονικές συνθήκες, επιβάλλονται έστω οι όροι παραχώρησης.

Επίσης, μάλλον αφορίζει τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι «αρνούνται τον εαυτό τους και στοιχίζονται πίσω από την άποψη για καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραλίες. Θάβουν την αλήθεια από φόβο και μικροκομματική σκοπιμότητα, κάνουν λόγο για ηθικό ξεπεσμό και κατηγορούν τη δημοτική αρχή για τέλμα. Μήπως εκείνοι βρίσκονται σε τέλμα και αδιέξοδο; Μήπως χρειάζεται να συμμαχήσουν με τη λογική και το ρεαλισμό;».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back