ΘΕΑΤΡΟ

«Το θέατρο, μια χώρα από μόνο του»

Εικόνα του άρθρου «Το θέατρο, μια χώρα από μόνο του»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2019, 17:05
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η σημερινή, και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τιμά την ημέρα αυτή με την ανάγνωση ενός μηνύματος, το οποίο έχει επιλεγεί γι’ αυτή την ημέρα από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Ο οργανισμός αυτός επέλεξε φέτος τον κουβανό σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα, θεατροπαιδαγωγό και καθηγητή Carlos Celdrán για να γράψει το μήνυμα το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα του κόσμου.

Το μήνυμα αυτό θα διαβαστεί σήμερα και στο Καμπέρειο Θέατρο, κατά την απογευματινή παράσταση (στις 19:00) της παράστασης «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων». 

Στο μήνυμά του, ο Carlos Celdrán γράφει μεταξύ άλλων: «Όταν συνειδητοποίησα ότι το θέατρο ήταν μια χώρα από μόνο του, μια μεγάλη επικράτεια που καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο, ένας προσδιορισμός γεννήθηκε μέσα μου, ο οποίος ήταν και η συνειδητοποίηση μιας ελευθερίας: δεν χρειάζεται να πάτε μακριά ή να φύγετε από όπου και αν βρίσκεστε, δεν χρειάζεται να τρέξετε ή να μετακινηθείτε. Το κοινό είναι οπουδήποτε υπάρχετε […]. Το ταξίδι σας είναι προς το στιγμιαίο, προς το παρόν, προς την άνευ προηγουμένου συνάντηση ενώπιον των συνανθρώπων σας. Το ταξίδι σας είναι προς αυτούς, προς την καρδιά τους, προς την υποκειμενικότητά τους. Ταξιδεύετε μέσα τους, στα συναισθήματά τους, στις αναμνήσεις τους που εσείς ξυπνάτε και κινητοποιείτε. Το ταξίδι σας είναι ιλιγγιώδες, και κανείς δεν μπορεί να το μετρήσει ή να το αποσιωπήσει. Ούτε κανείς μπορεί να το αναγνωρίσει στο σωστό βαθμό, είναι ένα ταξίδι μέσα από τη φαντασία του λαού σας, ένας σπόρος που σπέρνεται στα πιο απομακρυσμένα εδάφη: την πολιτική, ηθική και ανθρώπινη συνείδηση των θεατών σας. Επομένως, δεν κινούμαι, θα παραμείνω στο σπίτι, ανάμεσα στους πιο κοντινούς μου ανθρώπους, σε φαινομενική ακινησία, μέρα και νύχτα να εργάζομαι, επειδή κατέχω το μυστικό της ταχύτητας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back