ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος Ναβάλνι: Θρίλερ στον «Πολικό Λύκο»

Εικόνα του άρθρου Θάνατος Ναβάλνι: Θρίλερ στον «Πολικό Λύκο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2024, 20:06
ΚΟΣΜΟΣ

Τα εκατοντάδες λουλούδια και κεριά που απλώθηκαν στη Μόσχα την Παρασκευή για να τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα σε μαύρες σακούλες.

Η υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Ναβάλνι, 47 ετών, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε την Παρασκευή μετά από έναν περίπατο στην αποικία φυλακών της Αρκτικής «Πολικός Λύκος». 

Η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι ενημερώθηκε σήμερα ότι ο γιος της πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» και ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στην οικογένεια μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, δήλωσε η ομάδα του.

Η ομάδα του ακτιβιστή υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας αποκρύπτει σκόπιμα τη σορό του, την οποία ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως. Με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους». «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση. 

Δυτικοί ηγέτες με επικεφαλής τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτισαν φόρο τιμής στο θάρρος του Ναβάλνι και, χωρίς να παραθέσουν στοιχεία, κατηγόρησαν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τον θάνατο. Η Βρετανία δήλωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 «εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο στη φυλακή του Αλεξέι Ναβάλνι, που καταδικάστηκε άδικα για νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες και τον αγώνα του κατά της διαφθοράς», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιταλία, η οποία ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της G7.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η αντίδραση της Δύσης ήταν απαράδεκτη και «απολύτως λυσσαλέα». Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει τον θάνατο του Ναβάλνι. 

Οι ρωσικές αρχές θεωρούσαν τον Ναβάλνι και τους υποστηρικτές του ως εξτρεμιστές με δεσμούς με την υπηρεσία πληροφοριών της CIA που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία. Έχουν θέσει εκτός νόμου το κίνημά του, αναγκάζοντας πολλούς από τους οπαδούς του να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Συλλήψεις

Τουλάχιστον 340 άτομα έχουν συλληφθεί σε εκδηλώσεις σε 30 ρωσικές πόλεις μετά το θάνατο του Ναβάλνι, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων OVD-Info.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων στη Ρωσία από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής κινητοποίησης» εφέδρων για τη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back