Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

4x4… υπουργικά εύσημα

Εικόνα του άρθρου 4x4… υπουργικά εύσημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2022, 16:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ήρθε στα Γιάννενα όχι για να ανακοινώσει κάτι αλλά για να παραστεί στην τελετή παράδοσης 29 αυτοκινήτων για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου. Ήρθε και για κάτι ακόμα: για να επαινέσει τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

«Ευχαριστούμε κ. Καχριμάνη παρά πολύ για το όλο έργο σας» είπε ενώπιον ενός μεγάλου επίσημου κοινού, που βρέθηκε σε ένα όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο πολιτικό σκηνικό, στο εργοτάξιο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μπροστά… από τα ΤΟΛ του εργοταξίου, οι καρέκλες φιλοξένησαν σήμερα το πρωί πολλούς επισήμους: Από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου μέχρι τη βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, τους δημάρχους της Ηπείρου και την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της περιοχής.


Οι έπαινοι προς τον κ. Καχριμάνη και τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου δεν ήταν λίγοι. Τόσο ο κ. Στυλιανίδης όσο και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας είπαν πολλά. Ο πρώτος εκτός από τα «ευχαριστώ» και από τοποθέτηση περί «αναγνώρισης προσώπων εν ζωή», εκτίμησε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δίνει το παράδειγμα και για άλλους ΟΤΑ. «Στον σχεδιασμό και στην άσκηση των καθηκόντων της Πολιτικής Προστασίας, δεν περισσεύει κανείς. Η Περιφέρεια Ηπείρου μάς δείχνει τον δρόμο» είπε ο υπουργός. Χαρακτήρισε δε «επίτευγμα» την προμήθεια 29 οχημάτων για την Πολιτική Προστασία.

Η προμήθεια των οχημάτων έγινε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Ο δε διαγωνισμός, με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ, έγινε τον Ιούνιο του 2020.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, αφού μίλησε περί «οργής της φύσης» και της ανάγκης «συμφιλίωσης μαζί της», επαίνεσε κι αυτός τον περιφερειάρχη, λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην Πολιτική Προστασία».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης απέδωσε τα εύσημα στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα και τους συνεργάτες του (βλ. κ. Μαυρογιώργο). Υποστήριξε εκ νέου ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είχε τις λιγότερες καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία και αναφερόμενος στις δύο γέφυρες που έπεσαν, είπε ότι αυτές δεν είχαν γερά θεμέλια.

Ενώπιον δε του κ. Στυλιανίδη, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα παραχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα έκταση η οποία προορίζεται για το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ). Ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία 13 ΠΕΚΕΠΠ, ένα σε κάθε Περιφέρεια, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.


Ακολούθησε η επίσημη παράδοση των οχημάτων στους δημάρχους. Καθένας από τους 18 Δήμους παίρνει από ένα όχημα 4x4, τα δύο βανάκια θα πάνε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, και τα υπόλοιπα 9 κατανέμονται στις Περιφερειακές Ενότητες. Τα οχήματα αυτά δεν είναι ακόμα εξοπλισμένα για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, καθώς η προμήθεια του εξοπλισμού, η οποία θα γίνει επίσης από το ΕΣΠΑ, εκκρεμεί.

Προφανώς, τα νέα αυτοκίνητα και ο εξοπλισμός είναι ένα βήμα για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτική Προστασία είναι όμως κι άλλα πράγματα: συντήρηση υφιστάμενων υποδομών, κατασκευή απαραίτητων έργων, ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ανθρώπινο δυναμικό. Όπως είχε πει και πρόσφατα η Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Ηπείρου, «δεν νοείται Πολιτική Προστασία με έναν δήμαρχο και έναν αντιδήμαρχο»…

Σε πολιτικό δε επίπεδο, για την Περιφέρεια Ηπείρου, η σημερινή τελετή αποτελεί και μια επικοινωνιακή στρατηγική για την ενίσχυση του προφίλ της στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο έχει επενδύσει πολύ, αν και η πολιτική της και σε αυτό το θέμα έχει δεχθεί έντονη κριτική και από κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back