dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

48 δικηγόροι διαμαρτύρονται και διεκδικούν

Εικόνα του άρθρου 48 δικηγόροι διαμαρτύρονται και διεκδικούν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2020, 14:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σαράντα οκτώ δικηγόροι της πόλης των Ιωαννίνων, με δημόσια ανακοίνωσή τους, έρχονται να διαμαρτυρηθούν για τη στάση που κρατάει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας και να «προκαλέσουν» και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. 

Οι δικηγόροι εκτιμούν ότι εκ μέρους της Ολομέλειας δεν υφίσταται καμία διεκδίκηση μέτρου στήριξης του επαγγέλματος, μέσα στη δίνη της πανδημίας, αλλά και του συστήματος υγείας και εντέλει της κοινωνίας. Επί της ουσίας, κατηγορούν την Ολομέλεια ότι έχει επιλέξει τον δρόμο της… απομόνωσης και ότι είναι άφαντη από την κοινωνία και τα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας και η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.

Καταρχάς, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα κλειστά δικαστήρια και τα κλειστά δικηγορικά γραφεία δεν συνοδεύονται από πραγματικά μέτρα στήριξης. «Οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου, είτε έχουν ανοιχτά είτε κλειστά γραφεία, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικές εισφορές και σε αρκετές περιπτώσεις μισθούς για τα οποία η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Οι συνάδελφοι που δουλεύουν σε δικηγορικά γραφεία, και οι ασκούμενοι, ομοίως δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μισθό» τονίζεται.

Οι δικηγόροι που υπογράφουν τη διαμαρτυρία, επισημαίνουν ότι οι ίδιοι ανέλαβαν την ατομική τους ευθύνη και έδωσαν όλο το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση, από τον περασμένο Μάρτιο, να πάρει μέτρα για την υγεία και για το δικηγορικό επάγγελμα. Η υπομονή τους όμως τελείωσε. «Η Ολομέλεια δεν ακούει και δεν βλέπει το δίκαιο αίτημα για προσλήψεις υγειονομικών και πραγματική επιχορήγηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, λες και δεν θα καταλήξουμε όλοι στα δημόσια νοσοκομεία που δεν έχουν προσωπικό για να δουλέψουν. Βάζει απέναντι αυτούς που θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοί μας, με δηλώσεις για δημοσίους υπαλλήλους που ‘μπορούν να πληρώνονται για να μη δουλεύουν’, αντί να διεκδικεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέτρα κατά του συνωστισμού και ουσιαστικής βελτίωσης της καθαριότητας και των όρων υγείας και ασφάλειας στα δικαστικά μέγαρα ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ασφάλεια» επισημαίνουν.

Σε αυτό το σημείο προ(σ)καλούν τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου να απαντήσει αν συμμερίζεται τις απόψεις της Ολομέλειας.

Οι 48 δικηγόροι περιγράφουν δε τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης της Δικαιοσύνης και της ανεπάρκειας των υποδομών της, που οδηγούν σε «αναντίστοιχη ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου σε δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες». «Στις παρούσες συνθήκες όλοι μαζί πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στους χώρους των δικαστηρίων. Αλλά και να ενώσουμε τις φωνές μας με τα συνδικαλιστικά όργανα των υπόλοιπων εργαζομένων, και ιδίως των γιατρών και των νοσηλευτών, που ζητάνε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, περαιτέρω χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, μέτρα εξασφάλισης της δημόσιας υγείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία» τονίζουν.

Εκτιμούν ότι την ώρα που είναι αναγκαίος ο συντονισμός δράσης, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων «καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό» και κάνει λόγο για «συντεχνιακές μειοψηφίες». Θεωρούν δε ότι η Ολομέλεια θα έπρεπε να ηγείται αυτή τη στιγμή για την κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και για τη ψήφιση του υπό συζήτηση νόμου για τη δεκάωρη εργασία. «Αλήθεια δεν πρέπει να είναι αίτημα του δικηγορικού σώματος η αναστολή των πλειστηριασμών έστω σ ‘αυτές τις συνθήκες;» αναρωτιούνται χαρακτηριστικά.

Με την παρέμβασή τους απαιτούν λόγω της πανδημίας μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη του δικηγορικού επαγγέλματος, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα δικαστικά μέγαρα, τοποθέτηση στον εξωτερικό χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων ηλεκτρονικών συστημάτων  ενημέρωσης της σειράς εκδίκασης των υποθέσεων ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός εντός του μεγάρου, κατανομή και εκδίκαση των πολιτικών δικαστηρίων σε περισσότερες ημέρες και ώρες συνεδρίασης και μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στα πινάκια προς εκδίκαση ποινικών υποθέσεων, μαζικά προληπτικά τεστ κατά την είσοδο στο δικαστικό μέγαρο κ.λπ.

Σε περίπτωση δε παράτασης της αναστολής λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων, απαιτούν επιπλέον επιχορήγηση που να καλύπτει τα πάγια έξοδα των γραφείων και την αξιοπρεπή διαβίωση για τους αυτοαπασχολούμενους και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους στα δικηγορικά γραφεία.

Ζητούν τέλος από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Οι δικηγόροι που υπογράφουν τη διαμαρτυρία, είναι: Δημήτρης Αλεξίου, Δήμητρα Ασπρούλια, Αντιγόνη Αυγέρη, Νεκταρία Βαγγελή, Γιώργος Βασιλειάδης, Αναστασία Βάσσου, Σπύρος Βέλλης, Ευφημία Βλάχα, Αναστασία Γιογλή, Ευθαλία Γκιώκα, Τριαντάφυλλος Δασούλας, Ελένη Δερδέκη, Ελένη Δρόσου, Γιάννης Ζδράβος, Μπάμπης Ζδράβος, Διαμαντής Ζόλας, Παναγιώτης Ζορμπάς, Παναγιώτης Θεοδώρου, Πολύμερος Ηλίας, Γιάννης Κάντζιος, Θεόδωρος Καρακίτσιος, Νίκος Καραμάνης, Γιάννης Καραπάνος, Γιώργος Κασιούμης, Μαρία Κατσαράκη, Μαρία Κιτσάκη, Έλενα Κρικώνη, Κυριάκος Λαμπρούσης, Ζωή Μάντζου, Έλενα Μάστορα, Δήμητρα Μπουκουβάλα, Γιάννης Παπαδημητρίου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Άννα Παπαθανασίου, Φρίξος Παπαλάμπρης, Γιάννα Πορίκη, Ναταλία Ράμμου, Ελένη Σίμου, Ελευθερία Σιόμπολα, Χαρά Σιώλου, Θεόδωρος Σούλτης, Αλέξανδρος Τζούμας, Bασίλης Τσιάλιος, Παρασκευή Τσίλη, Βασίλης Τσίλης, Γιώργος Τσουμάνης, Όλυ Τσουμάνη, Βίκυ Τσούνη.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3