Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

4 εκατ. ευρώ για διαβάσεις κι όχι μόνο

Εικόνα του άρθρου 4 εκατ. ευρώ για διαβάσεις κι όχι μόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2022, 12:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λεωφόροι Δωδώνης και Παπανδρέου και οδοί Αβέρωφ, Καραμανλή, Διον. Φιλοσόφου, Ναπ. Ζέρβα, Αρχ. Μακαρίου και Κατσάρη. Βασικοί οδικοί άξονες της πόλης στους οποίους θα γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ένας από τους πολλούς Δήμους που πήραν το πράσινο φως της ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης, με χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ. Η πρόταση που είχε υποβάλλει ο Δήμος, είχε προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ. Μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2023, θα πρέπει να γίνει η διακήρυξη του έργου.

Το έργο αυτό έχει δύο κατευθύνσεις: αφενός μεν την εφαρμογή μέτρων για τη μείωση της ταχύτητας στους συγκεκριμένους δρόμους, αφετέρου δε την εφαρμογή μέτρων για την αναμόρφωση του αστικού οδικού περιβάλλοντος.

Η πιο βασική παρέμβαση είναι η δημιουργία διαβάσεων πεζών. Όχι όμως με τον τρόπο που αυτές γίνονται σήμερα, δηλαδή με απλή λευκή διαγράμμιση η οποία δεν αργεί να «γκριζάρει» ή να ξεθωριάσει.

Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, θα κατασκευαστούν διαβάσεις με εγκιβωτισμένα ή/και ειδικά υλικά ώστε να επιτυγχάνεται και η μεγαλύτερη αντοχή της αντανακλαστικότητας της διάβασης στον χρόνο. Επιπλέον σε καθεμία από αυτές θα τοποθετηθεί «έξυπνος φωτισμός για την καλύτερη λειτουργία της.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη κατασκευή όδευσης τυφλών, όπου δεν υπάρχει, στα πεζοδρόμια των δρόμων αυτών όπως και ράμπα πρόσβασης ΑμεΑ, ενώ θα γίνει απομάκρυνση των εμποδίων επί των πεζοδρομίων για τη διασφάλιση ελεύθερου χώρου των πεζών. Συμπεριλαμβάνεται και η αντικατάσταση της οριζόντιας και της κατακόρυφης σήμανσης με σύγχρονα υλικά (π.χ. αντανακλαστικές πινακίδες).

Μια σημαντική παρέμβαση αφορά τις διασταυρώσεις. Σε κάθε διασταύρωση των εν λόγω οδικών αξόνων θα κατασκευαστεί κυκλοφοριακός λαιμός ώστε να απαγορεύεται η στάθμευση και να διασφαλίζεται η ορατότητα.

Το σχέδιο του Δήμου περιλαμβάνει επίσης περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος σε κάποια σημεία, δημιουργία εσοχών κατάλληλων για την ασφαλή στάση ή στάθμευση αυτοκινήτων και θέσεων στάθμευσης μοτοσυκλετών, ποδηλάτων και οχημάτων μικροκινητικότητας και τέλος αποκατάσταση-βελτίωση των ασφαλτικών οδοστρωμάτων. 

Όλα αυτά σύμφωνα με την πρόταση που είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών το καλοκαίρι. Όταν δηλαδή η πρόταση είχε προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εσωτερικών, που είχε κάνει τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους Δήμους, ζήτησε όμως περικοπή του προϋπολογισμού. Και έτσι η τελική έγκριση της χρηματοδότησης φτάνει στα 4 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα, και με δεδομένη τη δέσμευση για την ανάρτηση της διακήρυξης του έργου μέχρι τέλη Γενάρη, θα γίνει σαφές αν και τι είδους περικοπή του φυσικού αντικειμένου θα υπάρξει.

ΕΡΓΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Εκτός από τον Δήμο Ιωαννιτών, έργα οδικής ασφάλειας στην Ήπειρο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα υλοποιήσουν άλλοι τέσσερις Δήμοι: Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Πάργας.

Ο Δήμος Πάργας θα προχωρήσει στην κατασκευή πεζοδρομίων και στην εγκατάσταση έξυπνων αυτόνομων φωτιστικών και ελέγχου κυκλοφορίας, με χρηματοδότηση περίπου 2,8 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Αρταίων έχει σχεδιάσει την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη Φιλοθέη και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο εντός οικισμού τμήμα της επαρχιακής οδού Άρτας-Κωστακιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα προχωρήσει σε έργα βελτίωσης σε κεντρικές αστικές οδούς και στην υπεραστική δημοτική οδό προς Δρέπανο, με συνολικό προϋπολογισμό 3,65 εκατ. ευρώ. Τα 2,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, ο Δήμος Πρέβεζας με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει στην ανακατασκευή του υφιστάμενου κόμβου στον Φόρο και στην κατάλληλη διαμόρφωση των οδών που συμβάλλουν στον κόμβο όπως και στην κατασκευή ενός μικρού κυκλικού κόμβου επί της δημοτικής οδού Σελεύκειας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back