Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκίνησαν τα παρατράγουδα...

Εικόνα του άρθρου Ξεκίνησαν τα παρατράγουδα...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2023, 21:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τις 20 Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη λίμνη Παμβώτιδα και τα Ιωάννινα. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει τη βάση για το σχέδιο Προεδρικό Διατάγματος που θα καθορίζει τις χρήσεις γης περιμετρικά της Παμβώτιδας.

Κι ενώ επί έναν μήνα επικρατούσε ησυχία στο «μέτωπο», τα παρατράγουδα ξεκίνησαν προεξάρχοντος του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη. Ο κ. Καχριμάνης ζήτησε την απόσυρση της μελέτης. Ούτε καν τη διόρθωσή της. Και, ως συνήθως, το αίτημά του δεν συνοδεύτηκε από κάποια τεκμηρίωση. Δεν κατέθεσε ούτε καν κάποια παραδείγματα που κατά την εκτίμησή του δεν συνάδουν με την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας –ας μην ξεχνάμε ότι αυτός είναι ο σκοπός της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του επακόλουθου Προεδρικού Διατάγματος.

Ο κ. Καχριμάνης είπε ακόμη ότι συνομίλησε με άλλους περιφερειάρχες και ότι η «μελέτη της Θεσσαλίας δεν έχει κανένα πρόβλημα». Και έβαλε στο στόχαστρό του τη μελετητική εταιρία. Προχώρησε μάλιστα στην εξής διαπίστωση: «Δεν ξέρω πώς αυτοί οι οικολογούντες παρείσφρησαν και παρουσίασαν τέτοιες μελέτες»! Κάπου εδώ είπε ότι ο ίδιος «έχει βάλει κάποιους επιστήμονες…», αλλά ο λόγος του διακόπηκε από το δυνατό χειροκρότημα.

Ο περιφερειάρχης επέλεξε να κάνει τη δημόσια τοποθέτησή του σε ένα δυναμικό εκλογικό κοινό: τους κυνηγούς –η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου διοργάνωσαν το πρωί στο ξενοδοχείο Grand Serai εκδήλωση βράβευσης γυναικών που συμμετέχουν σε ομάδες κυνηγών για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Σημειωτέον ότι στο κοινό ήταν και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, τον οποίο ο περιφερειάρχης έχει «συναντήσει» στην υπόθεση του ποταμού Λούρου.

Οι κυνηγοί είναι μια κοινωνική ομάδα που ξεκίνησε να εκφράζει ήδη τις αντιρρήσεις της επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. Μέχρι στιγμής δεν τις έχει δημοσιοποιήσει. Τις κατέθεσε πάντως σε συνάντηση που είχε με τον κ. Αμυρά.

Στη σημερινή εκδήλωση, ο κ. Αμυράς προσπέρασε το αίτημα του περιφερειάρχη περί «απόσυρσης» της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. Είπε ωστόσο ότι υπάρχουν «παραδοξότητες» και, αναφερόμενος στην κυνηγετική κοινότητα, διαβεβαίωσε ότι «στο μέτρο του δυνατού θα φροντίσουμε να λύσουμε αυτά που την απασχολούν». Λεπτομέρειες δεν κατατέθηκαν.

Προφανώς, η κάθε κοινωνική ομάδα έχει το δικαίωμα να προωθεί τα συμφέροντά της και ό,τι θεωρεί η ίδια δίκαιο. Η δημόσια διαβούλευση αυτόν τον ρόλο έχει: Να κατατεθούν όλες οι απόψεις, χωρίς να υποβαθμίζεται όμως ο σκοπός μιας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Προκύπτουν όμως αρκετά ζητήματα. Καταρχάς, από το υπουργείο δεν έχει καμία παρουσίαση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, το περιεχόμενο της οποίας είναι περίπλοκο. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος και των Δημοτικών Συμβουλίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως και θεσμών όπως του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου.

Η στάση βέβαια του κ. Καχριμάνη δεν βοηθά καθόλου. Η τοποθέτησή του περί «απόσυρσης» της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης έρχεται να λειτουργήσει ήδη αποτρεπτικά για μια ουσιαστική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα η δημόσια διαβούλευση πάει για παράταση (πέραν της 31ης Ιανουαρίου) και οι εκλογές δεν είναι και τόσο μακριά, όπως φαίνονται ενδεχομένως. Και οι (προεκλογικές) συγκυρίες συνήθως δεν είναι καλές για το περιβάλλον…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back