ΓΙΑΝΝΕΝΑ

34 νέα έργα, όχι ιδιαίτερα «ώριμα»

Εικόνα του άρθρου 34 νέα έργα, όχι ιδιαίτερα «ώριμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2023, 08:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τριάντα τέσσερα νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ, «συμμετέχουν» στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών, για το 2024.

Όλα τους είναι έργα γνωστά όσον αφορά τον τίτλο τους. Έχουν ανακοινωθεί ή έχουν συμμετάσχει ξανά σε προηγούμενα τεχνικά προγράμματα ή έχουν καταγραφεί σε διάφορους σχεδιασμούς, και ιδίως στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, απαραίτητο σχέδιο για τη διεκδίκηση πόρων ιδίως από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2024».

Για κάποια έργα ή μελέτες έχουν κατατεθεί προτάσεις χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το παρών δηλώνουν και οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο διαφόρων περιοχών, με συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η νυν δημοτική αρχή σκεφτόταν τη λύση της δανειοδότησης προκειμένου να υλοποιηθούν.

Για αρκετά από αυτά δεν υπάρχουν δυστυχώς «ώριμες» μελέτες (π.χ. ανάπλαση Ακτής Μιαούλη, βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Χατζή, εξοικονόμηση ενέργειας σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα) ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας δημοτικής αρχής: Να «ωριμάσει» τα έργα για να διεκδικήσει πόρους.

Την απουσία «ώριμων» έργων επεσήμαναν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Γιάννενα-Ενότητα Πολιτών» και νέος δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έθεσε και το ζήτημα των συνεχιζόμενων έργων, για τα οποία έχουν δεσμευτεί πόροι του Δήμου Ιωαννιτών μέχρι τα επόμενα χρόνια.

Πιο προετοιμασμένη και με ολοκληρωμένη εισήγηση, ήταν η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία έκανε έναν γενικότερο απολογισμό της διαδρομής της δημοτικής αρχής.

Άσκησε κριτική για τον τρόπο που η δημοτική αρχή χειρίστηκε διάφορες υποθέσεις, μίλησε για χάσιμο χρόνου και κονδυλίων λόγω απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού και για έλλειψη «απαιτούμενης ηθικής προθέσεων». Η κα Καλογιάννη στηλίτευσε επίσης και το γεγονός ότι δεν έγιναν ανοιχτοί διαγωνισμοί για τις μελέτες. «Όλα ‘μελετώνται’ μέσω αναθέσεων σε συμβούλους και επιβλέπονται μακροσκοπικά» είπε. Έκλεισε την τοποθέτησή της με την ευχή η επερχόμενη δημοτική αρχή «να μην παγιδευτεί και να ξεπεράσει τις παθογένειες αυτές».

H τοποθέτηση κυρίως της κας Καλογιάννη προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου ο οποίος ανέφερε με σκωπτικό τρόπο ότι «δεν βλέπουν τι έχει γίνει στα Γιάννενα. Δεν βλέπουν τη κοσμογονία στη ΔΕΥΑΙ, τι έχει γίνει στο Κάστρο. Δεν βλέπουν τα έργα οδικής ασφάλειας…». Δικαιολόγησε δε τις καθυστερήσεις σε κάποια έργα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, με το σκεπτικό ότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη αρκετά πράγματα στον σχεδιασμό έργων.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, στον Δήμο Ιωαννιτών έχουν ολοκληρωθεί 44 έργα με προϋπολογισμό 16,7 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού 92 εκατ. ευρώ.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αρλέτος στο Δήμο έχουν ολοκληρωθεί 44 έργα με προυπολογισμό 16,7 εκατομμυρίων και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προυπολογισμού 92 εκατομμυρίων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back