ΒΙΒΛΙΟ

20 βιβλία που μας άρεσαν και ξεχωρίσαμε το 2017

Εικόνα του άρθρου 20 βιβλία που μας άρεσαν και ξεχωρίσαμε το 2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2017, 10:52
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλιοπωλείο "Αναγνώστης" επιλέγει αναγνώσματα που ξεχώρισαν τη χρονιά που φεύγει, χωρίς αξιολογική σειρά. Ιδού λοιπόν.

Η αντιδραστική ρητορική
Άλμπερτ Ο. Χίρσμαν

Tο κύμα των φιλελεύθερων ιδεών και των πολιτικοκοινωνικών αλλαγών που έφεραν ο Διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση και η πρωτοφανής οικονομική ανάπτυξη του 19ου και του 20ού αιώνα γέννησε ισχυρότατες αντιδράσεις. Τι επιχειρήματα χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των ρευμάτων αυτών, οι αποκαλούμενοι αντιδραστικοί;

Η χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα
 Tobias Wolff

Η "Χαρά του πολεμιστή" συγκεντρώνει δέκα από τα αρτιότερα διηγήματα του κορυφαίου aμερικανού διηγηματογράφου Τομπάιας Γουλφ.

Νίκος Α. Μάντης 

Οι Τυφλοί

Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για τις εκδοχές της ελληνικής τύφλωσης, για την αφήγηση που δε γνωρίζει όρια, αλλά και για την ίδια την ηδονή της εξιστόρησης, όπου αλλεπάλληλοι λαβύρινθοι ανοίγονται, για να μην κλείσουν ποτέ.

Λήθη και Λίνκολν

George Saunders

Πώς ζούμε και πώς αγαπάμε, όταν ξέρουμε ότι όλα αυτά που μας νοιάζουν κάποια στιγμή θα πάψουν να υπάρχουν;

Η πολιτισμική μνήμη
 Γραφή, ανάμνηση και πολιτική ταυτότητα στους πρώιμους ανώτερους πολιτισμούς
 Jan Assmann

Με βάση το τρίπτυχο ανάμνηση, γραφή και συλλογική ταυτότητα, ο συγγραφέας μελετά την αρχαία Αίγυπτο και τον τρόπο με τον οποίο το ιερατείο διαμόρφωσε την εικόνα για το παρελθόν της και την κοινωνία της, και στη συνέχεια εξετάζει συγκριτικά ανάλογες διεργασίες σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους: το αρχαίο Ισραήλ και τις ελληνικές πόλεις.

Λούνα

Ρίκα Μπενβενίστε

Στο βιβλίο αυτό, η βιογραφία της Λούνας ανοίγει ένα μονοπάτι για να ξανασκεφτούμε τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στην πόλη τους, τη Shoah, τη φτώχεια και τα ανάποδα μεταπολεμικά χρόνια.

Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημερίου

Georges Bernanos

Ο ήρωας του Μπερνανός, εφημέριος σε ένα μικρό χωριό της Γαλλίας, είναι η εικόνα της ταπείνωσης, της θυσίας, του μαρτυρίου. Θύμα της αφέλειας και του αδύναμου χαρακτήρα του, βαριά άρρωστος -η ασθένειά του θα τον οδηγήσει σύντομα στον θάνατο-, δεν κατορθώνει σχεδόν ποτέ να πράξει το σωστό, παρά τον θερμό ζήλο του και την ένταση της πίστης του.

Αριστερή μελαγχολία

Enzo Traverso

Από τον 19ο αιώνα, οι επαναστάσεις είχαν πάντα και μια μνημονική διάσταση: ήθελαν να διασώσουν την ανάμνηση των εμπειριών του παρελθόντος για να τις κληροδοτήσουν στο μέλλον.

Κατάδυση

Τζόναθαν Λη

Τον Σεπτέμβριο του 1984, στο Ξενοδοχείο "Γκραντ" της παραθαλάσσιας πόλης του Μπράιτον, στην Αγγλία, τοποθετήθηκε μια ωρολογιακή βόμβα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε προγραμματιστεί να εκραγεί σε είκοσι τέσσερις μέρες, όταν στο ξενοδοχείο θα βρίσκονταν η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ολόκληρο το υπουργικό της συμβούλιο.

Πέρσες

Τζέφρυ Πάρκερ Μπρέντα Πάρκερ

Εδώ και δεκαετίες, το Ιράν βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας. Όμως πόσο καλά γνωρίζουμε τούτη τη χώρα και τους κατοίκους της; Είναι ένα κράτος-ταραξίας που μοιραία οδηγείται στη διεθνή απομόνωση;

Σκανδιναβική μυθολογία

Neil Gaiman

Από τον J.R.R. Tolkien ως το Game of Thrones και από την κλασική λογοτεχνία μέχρι τα κόμικς της Marvel, οι κλασικοί μύθοι του Βορρά έχουν γίνει πλέον κομμάτι της σύγχρονης μυθοπλασίας. Ο Neil Gaiman, αντλώντας έμπνευση από τις αυθεντικές ιστορίες παρουσιάζει μια νέα, μοντέρνα και συναρπαστική απόδοση των σκανδιναβικών μύθων.

Αύγουστος

John Williams

Ο Καίσαρας, ο Βρούτος, ο Μάρκος Αντώνιος, η Κλεοπάτρα, ο Βιργίλιος, ο Οράτιος, η πιο λαμπρή εποχή της Ρώμης και τα θεμέλια του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Η συναρπαστική ιστορία του αυτοκράτορα Αύγουστου και της κόρης του από τον συγγραφέα του περίφημου "Στόουνερ".

Οι κόρες του ηφαιστείου

Νίκος Οικονόμου

Οι "Κόρες του ηφαιστείου" είναι ένα βιβλίο για αλαφροΐσκιωτους ανθρώπους και διπολικές καταστάσεις - φως και σκοτάδι, ποίηση και πραγματικότητα, παρελθόν και μέλλον, πράγματα θνητά και πράγματα αιώνια.

Αλλόκοτος ελληνισμός

Νικήτας Σινιόσογλου

Ο "Αλλόκοτος ελληνισμός" φωτίζει επτά έκκεντρες μορφές της νεοελληνικής πνευματικής ιστορίας, οι οποίες αφοσιώθηκαν με πάθος στις σχέσεις ελληνισμού και χριστιανισμού, Ανατολής και Δύσης και αποτόλμησαν ασυνήθιστους πειραματισμούς με τη νεοελληνική ταυτότητα.

Τα λείψανα του Αγίου Λαυρεντίου

Βισέντε Αλφόνσο

Έκπληκτος από τη σοβαρότητα των κατηγοριών εναντίον του ασθενή του Ρώμου Αγιάλα, ο ψυχολόγος Αλμπέρτο Αλμπόρες δέχεται να αποτελέσει μέρος μιας ομάδας που θα υπερασπιστεί την αθωότητα του νεαρού.

Ζωή εκτός τόπου

Έντουαρντ Σαΐντ

Ο Έντουαρντ Σαΐντ, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής μας, έζησε τη ζωή του ανάμεσα σε δύο κόσμους. Γεννημένος στην Παλαιστίνη, με αμερικάνικη υπηκοότητα και μόρφωση, χριστιανός ανάμεσα σε μουσουλμάνους, με αγγλικό όνομα και αραβικό επίθετο, έγινε η φωνή της Ανατολής στον δυτικό κόσμο για δεκαετίες.

Μετά το 1922: Η παράταση του διχασμού

Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια εκείνου με τον τίτλο "1915: Ο Εθνικός Διχασμός" και καλύπτει την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέχρι το 1940.

Το αίμα της αγάπης

Παντελής Μπουκάλας

Άφθονο και ακατάσχετο ρέει το αίμα στην επικράτεια του έρωτα, όπως τη γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, από τις παραλογές έως τα καθαυτό ερωτολογικά τραγούδια, εκτενή ή δίστιχα.

Ο μάστορας 

Μπέρναρντ Μάλαμουντ

"Ο Μάστορας" είναι ένα μυθιστόρημα που έλκει την καταγωγή του από τη ρωσική παράδοση, ιδιαίτερα από τα γραπτά του Ισαάκ Μπάμπελ.

H λέξη από «Η»

Πέρι Άντερσον

Λίγοι όροι χρησιμοποιούνται τόσο πολύ στις διεθνείς σχέσεις και στην πολιτική επιστήμη, και με τόσο μικρή συμφωνία αναφορικά με το ακριβές τους νόημα, όσο η ηγεμονία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back