ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 112 και τα Γιάννενα: Μια καλοκαιρινή ιστορία

Εικόνα του άρθρου Το 112  και τα Γιάννενα: Μια καλοκαιρινή ιστορία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2023, 01:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι ειδοποιήσεις 112 είναι πλέον σχεδόν… θρυλικές στην Ελλάδα, όπως και κάθε τι που η χρήση και η έννοια του διαστέλλονται υπερβολικά για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς, από αυτούς για τους οποίους προορίζονται.

Χτες λοιπόν, 5 Αυγούστου 2023,  γύρω στις 11.20 το πρωί, τα κινητά όλης της πόλης χτύπησαν σχεδόν ταυτόχρονα, με την ειδοποίηση: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ισχυρές καταιγίδες κ.λπ.




Τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο τρομερά τελικά. Έβρεξε για κάποιες ώρες, έπεσε αρκετή βροχή, ξανάβρεξε ξημερώματα, λιγότερο μέσα στην πόλη, περισσότερο σε περιοχές του νομού Ιωαννίνων, αλλά όχι κάτι που στην περιοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί εξωπραγματικό, έκτακτο, αφύσικο, ακόμα και για τον Αύγουστο.

Αναπόφευκτα, το 112 εισέπραξε αρκετή ειρωνεία, για άλλη μια φορά.

Και όμως, φέτος το καλοκαίρι, τα Γιάννενα υπέστησαν ένα ισχυρό μετεωρολογικό φαινόμενο που προκάλεσε ακόμα και το κλείσιμο δρόμων της πόλης: Στις 3 του περασμένου Ιουνίου έριξε τόσο χαλάζι, που δρόμοι της πόλης έμειναν κλειστοί για μια μέρα μετά. Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας δεν φάνηκε να έχουν κάποια προειδοποίηση (ή και κάποια ισχυρή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις).

Μαντέψτε: Το 112 εκείνη τη μέρα που θεωρητικά, είχε να προσφέρει κάτι στην αστική εγρήγορση, σίγησε.

Στις 3 Ιουνίου, την πιο βροχερή ημέρα του μήνα, έπεσαν στα Γιάννενα 105 χιλιοστά (στοιχεία από τον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).

Χτες, έπεσαν 13,2 χιλιοστά…

Από κοντά στις προειδοποιήσεις και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, από το (τα) προφίλ του στο facebook, γλαφυρά και… πάμπολλα:


Το 112, ένα σύστημα αστικής προειδοποίησης που φορτίστηκε πολιτικά μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι και τη φανερή αδυναμία των αρχών, κινδυνεύει σοβαρά από «το σύνδρομο του βοσκού και του λύκου».

Όχι επειδή είναι «άχρηστο» ή «ανακριβές». Τα μοντέλα μετεωρολογικών προβλέψεων πάντα έχουν περιθώριο αστοχίας, υπάρχει άλλωστε ολόκληρη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για το πόσο «αγαπάμε να μισούμε» τις εφαρμογές απεικόνισης μετεωρολογικών προβλέψεων.

Χρησιμοποιείται όμως δια πάσα νόσο, για να καλύψει τις δια γυμνού οφθαλμού ελλείψεις και κενά στην πρόληψη φυσικών καταστροφών, τη ανετοιμότητα και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρχών και την πολιτική ένδεια των πολιτικών προϊσταμένων, που συχνά κρύβονται πίσω από το 112 για να απαρνηθούν τις πολιτικές ευθύνες…

Επίσης, το 112 εργαλειοποιείται για να "δαιμονοποιήσει" τα καιρικά φαινόμενα, να τα θεωρήσει υπεύθυνα για κάθε καταστροφή και να απαλλάξει την πολιτεία από τις διαχρονικές ευθύνες στον τρόπο "πολεοδόμησης", στα μπαζώματα ρεμάτων, κ.λπ. και ανάγοντας την "ατομική ευθύνη" σε μόνιμο παρονομαστή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back