Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

11 φωτογραφίες, 11 γεγονότα

Εικόνα του άρθρου 11 φωτογραφίες, 11 γεγονότα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2022, 23:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πανδημία ξεπερνά εκ των πραγμάτων όλα τα γεγονότα του 2021. Παρόλα αυτά, παράπλευρα μεγάλα ή μικρά γεγονότα καθορίζουν την ταυτότητα αυτής της πόλης, που παραμένει μικρή, παρά τις (πολιτικές) προσδοκίες που καλλιεργούνται ότι τα Ιωάννινα θα γίνουν κάποια μέρα, κάποια στιγμή, το κέντρο των Βαλκανίων. Κάποια βήματα γίνονται, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. 

Εν έτει 2022 πια, η πόλη, όσο εξωστρεφής κι αν προσπαθεί να γίνει, διατηρεί ακόμη αντιλήψεις που τη βυθίζουν σε μια περιδίνηση ανάμεσα στην πραγματικότητα και στις επιθυμίες, ενώ είναι σαφές ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του α' και του β' βαθμού αυτοδιοίκησης, μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, ανοίγει... κατά περίπτωση και κατά το δοκούν.

1. Το παλιό Πανεπιστήμιο περιμένει

Το 2021, ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδίκησε και πήρε το μεγάλο ακίνητο επί της οδού Δομπόλη όπου στεγαζόταν το Παλιό Πανεπιστήμιο. Η αρχική διεκδίκηση εκ μέρους του Δήμου, αφορούσε τη μετατροπή του κτιρίου σε Δημαρχείο. Από τους πρώτους μήνες του χρόνου, άνοιξε ένας αυθόρμητος διάλογος με την πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης να κερδίζει πολλούς υποστηρικτές. Η υπόθεση ήρθε να αναδείξει την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού αλλά και την ανάγκη που υπάρχει να γίνει κάτι σημαντικό σε πολιτιστικό επίπεδο, με το δεδομένο ότι οι χώροι πολιτισμού δεν είναι επαρκείς στα Ιωάννινα.

Το καταστάλαγμα του διαλόγου αυτού ήταν ο Δήμος Ιωαννιτών να αποδεχθεί πέραν της χρήσης του Δημαρχείου και άλλες χρήσεις οι οποίες θα προκύψουν μέσα από διάλογο σε επίπεδο διαπαραταξιακής επιτροπής. Κι όλα αυτά βέβαια αποτελούν το πρώτο βήμα καθώς η χρηματοδότηση της αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου δεν είναι εξασφαλισμένη.


2. Διαχείριση απορριμμάτων: ένα πολύ δύσκολο θέμα

Τον χρόνο που μας πέρασε, γράφηκαν πολλά «κεφάλαια» όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Η μεγάλη «κόντρα» της Περιφέρειας Ηπείρου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έχει αφήσει ένα μεγάλο αποτύπωμα. Οι διαστάσεις της υπόθεσης αυτής, πολιτικές και τεχνοκρατικές, ουσιώδεις και μη, δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί πλήρως.

Όπως και να ‘χει, το βασικό ζήτημα είναι ένα: Η αξιοπιστία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο έχει πληγεί.


3. Νέο κλειστό γυμναστήριο με πολλά ερωτήματα

Το αίτημα για νέες, σύγχρονες αθλητικές υποδομές στα Ιωάννινα (κι όχι μόνο) παραμένει διαχρονικό. Μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, σε συνεργασία με τον  υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και στη συνέχεια με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, και μετά από πολλά «επεισόδια», στα Ιωάννινα μεταφέρεται η πρώην αίθουσα ξιφασκίας από το Ελληνικό. Οι Γιαννιώτες παρακολούθησαν βήμα προς βήμα την αποσυναρμολόγηση του μεταλλικού σκελετού και τη μεταφορά του μέσω του… facebook του Αλέκου Καχριμάνη. Μέχρι στιγμής, για την ιστορία αυτή, έχουν εγκριθεί πιστώσεις γύρω στα 2 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου και την Περιφέρεια Ηπείρου. Και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη το κόστος της συναρμολόγησης και της λειτουργικότητας της «υποδομής»…


4. «Ιωάννινα-Κακαβιά» και η «σωστή διαστασιολόγηση»

Κι αφού ο οδικός άξονας «Ιωάννινα-Κακαβιά» δεν μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, και αφού δεν πλησίασε καν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό CEF, κατέληξε να γίνει δίιχνος συν μια λωρίδα με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι εντός του 2022 θα δημοπρατηθεί το έργο με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών.

Ο δρόμος είχε σχεδιαστεί τετράιχνος μέχρι το Καλπάκι, ως συνέχεια της Ιόνιας οδού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα τον Νοέμβριο, «βρέθηκε λύση, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου, με τη σωστή διαστασιολόγηση του δρόμου»…


5. Οδός Ανεξαρτησίας και πάλι

Μετά από 12 χρόνια, ο λιθόστρωτος δρόμος της οδού Ανεξαρτησίας ανακατασκευάζεται και πάλι. Αυτή τη φορά μέσω του έργου open mall που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ένα έργο ανάπλασης, για το οποίο υπάρχουν πολλές προσδοκίες αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, οι αναπλάσεις από μόνες τους δεν αρκούν.


6. Ανάπλαση κεντρικής πλατείας: σιντριβάνι προς το παρόν

Το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας απασχόλησε και το 2021 την πόλη των Ιωαννίνων. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, αφού άλλαξε στάση επί του θέματος, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπλαση της πλατείας μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης». Το έργο εντάχθηκε με 5,2 εκατ. ευρώ. Η έγκριση της δημοπράτησης του έργου έγινε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών στα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής, το έργο δεν έχει δημοπρατηθεί. Ωστόσο, ενδιάμεσα, λειτούργησε… το σιντριβάνι και φυτεύτηκαν λουλουδάκια στα παρτέρια της πλατείας.


7. Οδός Νιάρχου: ένα μεγάλο οδικό έργο

Η οδός Νιάρχου είναι ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που εκτελούνται στην Ήπειρο. Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο δρόμος αυτός αναμένεται να αλλάξει πολύ την εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων και την "κινητικότητά" της, με το δεδομένο ότι η κατασκευή του γίνεται εντός του αστικού ιστού.


8. Το τέλος των πλατάνων

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων είχε καταφτάσει από το 2020 στο παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων. Οι υπηρεσίες δεν πρόλαβαν το κακό. Το 2021 κόπηκαν δεκάδες δέντρα μεταβάλλοντας αισθητά το παραλίμνιο αστικό μέτωπο.


9. Μια κοινή εμφάνιση

Η πολιτική και η εκκλησιαστική ηγεσία των Ιωαννίνων, εν έτει 2021, σε μια κοινή εμφάνιση, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν από κοινού να παραμείνει η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στην Εκκλησιαστική (πρώην) Ακαδημία Βελλάς κι όχι στη Θεσσαλονίκη.

Η κοινή εμφάνιση έγινε όχι σε κάποια εκδήλωση, αλλά σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, με τους εκπροσώπους της αιρετής αυτοδιοίκησης να συνδράμουν τον μητροπολίτη Ιωαννίνων στο «κατηγορώ» του κατά πάντων. Παρόντες ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.



10. Το φωτορεαλιστικό…. Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας

Η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί να φτιάξει ένα Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, στο οποίο θα στεγαστούν εταιρίες πληροφορικής και λογισμικού που καταφτάνουν κυρίως από τη Γερμανία. Αν και υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί για τη μορφή που πρέπει να έχει αυτό το Κέντρο, η περιφερειακή αρχή επιμένει παραδοσιακά, με τη στήριξη της κυβέρνησης. Επιδίωξή της είναι να χρηματοδοτηθεί το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Προς το παρόν, οι Γιαννιώτες βλέπουν (και πάλι μέσω του facebook του περιφερειάρχη) τα φωτορεαλιστικά αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου.


11. Τα led που άργησαν

Η υπόθεση της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με led απασχολεί την πόλη των Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Ηπείρου για την υλοποίηση του έργου μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Την άνοιξη του 2021, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Μετά από διορθώσεις επί των τευχών δημοπράτησης, το έργο ξαναβγήκε στον «αέρα». Ο διαγωνισμός ήταν να γίνει τον Νοέμβριο. Πήρε όμως παράταση για τον Ιανουάριο του 2022.

Εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει διαθέσιμη φωτογραφία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back