Ο Οσελότος είναι ένα μικρό, παραδοσιακό βιβλιοπωλείο στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων. Βιβλία πεζογραφίας, ποίησης, παιδικής λογοτεχνίας, πολιτικής, φιλοσοφίας κι άλλων επιστημών, βιβλία που έχουν εκδοθεί είτε από μικρούς κυρίως οίκους είτε από τις εκδόσεις «Οσελότος» μέσω της αυτοέκδοσης (και βέβαια πάντα με παραγγελία, διαθέσιμο κάθε βιβλίο οποιουδήποτε εκδοτικού οίκου).

Οι εκδόσεις «Οσελότος» είναι κοντά στον συγγραφέα. Αν και δημιουργήθηκαν το 2009, διαθέτουν στελέχη που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εκδόσεων από το 1990.

Το βιβλιοπωλείο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χώρο πολιτισμού και καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, όπως και της προώθησης της συγγραφικής δραστηριότητας και  των «μικρών» και «εναλλακτικών» εκδοτικών προσπαθειών και της αυτοέκδοσης.