Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ζούμε στην Ελλάδα της υπομονής»

Εικόνα του άρθρου «Ζούμε στην Ελλάδα της υπομονής»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2017, 22:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπροστά σε μια γεμάτη αίθουσα, στο Πνευματικό Κέντρο, έγινε η πανηγυρική εκδήλωση για τα φετινά, 104α Ελευθέρια των Ιωαννίνων, με δύο βασικές ιδιαιτερότητες: ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος που εκφώνησε τον πανηγυρικό, μίλησε χωρίς να διαβάζει έτοιμο κείμενο (δεν δυσκολεύτηκε καθόλου), αλλά μόνο σημειώσεις, για την 21η Φεβρουαρίου 1913, προσπαθώντας να «θυμηθούμε, να τιμήσουμε, αλλά και να διδαχθούμε» από αυτή. Το δε μουσικό μέρος που ακολούθησε, μελοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Λώλη σε στίχους του πρύτανη Γιώργου Καψάλη. Σίγουρα, ο καθένας θα σχηματίσει τη δική, του προσωπική άποψη για το αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα η φετινή πανηγυρική εκδήλωση, δεν έμοιαζε με τις προηγούμενες.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στον χαιρετισμό του, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό στα δύσκολα να θυμόμαστε τη διαδρομή μας.  Για να κατανοούμε ότι είμαστε μέλη μιας κοινότητας που έχει ιστορία, έχει παρελθόν, επιβιώνει στα δύσκολα, γι’ αυτό έχει και συνέχεια. Έχει μέλλον», αφού έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα.   Κατέληξε με έναν… επίσης πρωτότυπο τρόπο: «Ζούμε στην παρούσα ιστορική στιγμή στην Ελλάδα της υπομονής. Ίσως αυτό δεν είναι αναγκαία κακό, αν γίνει η αφορμή να περάσουμε στην Ελλάδα που θα πορευτεί με σχέδιο, ποιότητα και αξιοπιστία. Μόνο αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, τις ατομικές και τις συλλογικές, αν αγωνιστούμε με πείσμα και αποφασιστικότητα, με σχέδιο, συνεργασία, συνεννόηση και ομοψυχία, μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».

Στην εκδήλωση συμμετείχε, εκτός από την ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου, η Καμεράτα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η ορχήστρα του Μουσικού σχολείου Ιωαννίνων. Στο έργο «Γιάννενα, Γιάννενα» σολίστ ήταν η Σοφία Σπυριδούλα Ζώη υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Χλίτσιου. Μετά την εκδήλωση, ακολούθησαν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του ζωγράφου-χαράκτη Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο «Γιάννενα» στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, ως εξής:

07.00: Εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας

10.30: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων

11.10: Κατάθεση στεφάνου από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στο Ηρώο Μπιζανομάχων Δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου

12.00: Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων

13.00: Επίδειξη από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ Σώματος Στρατού (Θεσσαλονίκης) στην πλατεία Πύρρου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back