ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπουργείο: «Δική σας υπόθεση να φτιάξετε ένα σχέδιο για τη Spider»

Εικόνα του άρθρου Υπουργείο: «Δική σας υπόθεση να φτιάξετε ένα σχέδιο για τη Spider»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2016, 18:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στους τοπικούς φορείς και στην εταιρία μεταφέρει τις ευθύνες για το μέλλον της μεταλλοβιομηχανίας Spider το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η παρέμβαση του υπουργείου γίνεται μία μέρα πριν την εκδίκαση του πλειστηριασμού της βιομηχανίας, και συγκεκριμένα ενός ακινήτου (και όχι και του εργοστασίου, όπως ήταν αρχικά να γίνει).

«Ποτέ από το υπουργείο Εργασίας δεν διατυπώθηκε η άποψη ότι δήθεν θα αναλάβει δράσεις χωρίς αρμοδιότητα για τούτο) για την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Πολύ παραπάνω χωρίς κανένα σχέδιο. Ας αναλάβουν λοιπόν οι τοπικοί φορείς και η εταιρεία την ευθύνη να εκπονήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο επαναλειτουργίας, ειδάλλως ας απελευθερώσουν τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους για να σχεδιάσουμε σε ένα σαφές πλαίσιο τις δράσεις μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε γίνει σύσκεψη στην Αθήνα παρουσία του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη, υπηρεσιακών παραγόντων, εργαζομένων, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, του ιδιοκτήτη της Spider Κώστα Πέτσιου και νομικών συμβούλων του. Το υπουργείο αναφέρει ότι σε εκείνη τη σύσκεψη, τονίστηκε εκ μέρους του ότι θα διερευνηθούν όλες οι νόμιμες δυνατότητες σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την περαιτέρω ανακούφιση των εργαζομένων. «Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη» τονίζει.

Επισημαίνει δε ότι τότε η Περιφέρεια και οι άλλοι τοπικοί φορείς εκτίμησαν ότι έπρεπε να ανασταλεί -προσωρινά- η εκδίκαση του πλειστηριασμού της βιομηχανίας, για να δοθεί χρόνος διερεύνησης λύσεων επαναλειτουργίας. «Η όποια προσπάθεια επαναλειτουργίας της επιχείρησης δεν αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Εργασίας, πολύ δε περισσότερο χωρίς την εμπράγματη συμμετοχή των φορέων της περιοχής. Επιπρόσθετα το όποιο σχέδιο δεν μπορεί παρά να αποτελέσει τμήμα ενός σαφούς επιχειρηματικού σχεδιασμού που πρέπει να κάνουν οι τοπικοί φορείς (εκπόνηση μελέτης κ.λπ.) με τη συνεργασία της ίδιας της εταιρείας» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο καταλήγει, σημειώνοντας ότι όσο διαρκεί αυτή η στάση αναμονής από όλους τους εμπλεκόμενους, τόσο δυσχεραίνει η θέση των εργαζομένων, καθώς ούτε επίδομα ανεργίας μπορούν να πάρουν, ούτε επίδομα αφερεγγυότητας γιατί η εταιρεία δεν αποφασίζει να πτωχεύσει. Επίσης λόγω αυτής της κατάστασης δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΟΑΕΔ (8μηνα κ.λπ.) γιατί δεν είναι άνεργοι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back