Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 26-07-2021, 17:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη θέτουν υποψηφιότητα συμμετοχής στο εγχείρημα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο, 100 ευρωπαϊκές πόλεις να είναι «ουδέτερες» κλιματικά ως το 2030. Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Ενέργειας, η επονομαζόμενη «Ευρωπαϊκή Αποστολή- Mission Board 100 climate neutral cities by 2030» είναι ένα «ολιστικό σύστημα διακυβέρνησης, χρηματοδότησης και υποστήριξης» των 100 πόλεων που τελικά θα επιλεγούν.

Η επιλογή θα γίνει μετά από «απαιτητική αξιολόγηση» όπως αναφέρει το υπουργείο, οπότε η προετοιμασία θα είναι κρίσιμη.

Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αποστολή, προετοιμάζουν τις ελληνικές συμμετοχές από τον Απρίλιο του 2020.

Σχετική τηλεδιάσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move) Μάθιου Μπάλντουιν, των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Αποστολής Μαρίας Βασιλάκου και Χρύση Νικολαΐδη, της αρμόδιας της ευρωπαϊκής πολιτικής Λώρα Χέτελ και των δημάρχων των υποψήφιων πόλεων.

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμά της έργα μεγάλης κλίμακας που απευθύνονται σε δήμους και ιδιώτες με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ 21-27, από το Πράσινο Ταμείο, από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης καθώς και από τα επικείμενα Εξοικονομώ, Διατηρώ, Ανακαινίζω, Διαβιώ, Ηλέκτρα κλπ».

Ο κ. Μπάλντουιν χαιρέτισε την πρωτοβουλία των πέντε ελληνικών πόλεων και τόνισε ότι «οι συγκεκριμένες πόλεις διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν πολύ σημαντικές για τη συλλογή δεδομένων από την νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα οποία θα συνεισφέρουν στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας όλης της Ευρώπης μέχρι το 2050, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας».

Η «Ευρωπαϊκή Αποστολή» θα καλύψει τις ανάγκες επανασχεδιασμού και αναζωογόνησης των αστικών περιοχών με αναμενόμενα αποτελέσματα τη βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου, τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

Τέλος, η υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ (ευρωπαϊκά προγράμματα που ενδεχομένως ήδη τρέχουν π.χ. ΣΒΑΚ) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι πόλεις που θα επιλεγούν, θα συμμετάσχουν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ολιστικών παρεμβάσεων με καθορισμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα τα 10 χρόνια. Οι φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re-branding) και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Τελικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις πλήρους κλίμακας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus