ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπόμνημα προτάσεων λόγω κοροναϊού

Εικόνα του άρθρου Υπόμνημα προτάσεων λόγω κοροναϊού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2020, 12:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tη λήψη μέτρων για την επιχειρηματικότητα και γενικότερα για την οικονομία ζητά το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με υπόμνημά του προς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού.

Το Επιμελητήριο, επικαλούμενο αναλύσεις οικονομολόγων για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στο ΑΕΠ της χώρας το επόμενο διάστημα, εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξουν «άμεσοι και στοχευμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί».

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις  των  οικονομολόγων, αν η κρίση παραταθεί πέραν του τριμήνου, θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ με άγνωστα αρνητικά αποτελέσματα την στιγμή μάλιστα που η οικονομία της χώρας προσπαθούσε να αγγίξει μια πιο σταθερή τροχιά» τονίζει. Προσθέτει δε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να περιοριστεί το ενδεχόμενο πλήγμα, είναι «να γίνει γνωστό με κάθε τρόπο ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής από κάθε περίπτωση χώρα για όλους όσους θέλουν να την επισκεφθούν ή να συνεργαστούν μαζί της».

Επί του πρακτέου, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στο υπόμνημά του, αφού αναφέρει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμη ατζέντα αντιμετώπισης της κατάστασης», καταθέτει τις προτάσεις της.

Οι οποίες είναι:

-Άμεση ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για στήριξη των επιχειρήσεων τουρισμού.

-Παράταση έως και 6 μήνες αποπληρωμής τραπεζικών  δόσεων δανείων σε επιχειρήσεις τουρισμού, εξαγωγών, εστίασης, εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφορών.

-Παράταση αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για ένα τρίμηνο χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση.

-Στήριξη σε επιχειρήσεις που δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων λόγω της κρίσης ή και που θα προσλάβουν εργαζόμενους μέσα σε αυτή.

- Γρήγορη διεκπεραίωση των φορολογικών δηλώσεων και άμεση επιστροφή φόρου σε επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων.

-Άμεση οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων που εξάγουν αποκλειστικά στην Κίνα ή σε χώρες που έχουν αυξημένα κρούσματα του ιού.

-Έκτακτη ενίσχυση των υπεραστικών ΚΤΕΛ λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος μετακίνησης από τους πολίτες.

-Μείωση του φόρου καυσίμων σε επιχειρήσεις μεταφορών.

-Κίνητρα στους πολίτες για την ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού και πίστωση χρημάτων για δημιουργία ειδικού Τουριστικού Προγράμματος «Μένουμε Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back