ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας κατ’ οίκον

Εικόνα του άρθρου Υπηρεσίες ψυχικής υγείας κατ’ οίκον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2020, 14:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» η πράξη με τίτλο «υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας» από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του «Χατζηκώστα», θα παρέχονται υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που αναζητούν ψυχιατρική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, όπως ενήλικες με ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς και διαταραχές αυτιστικού τύπου.

Η παρεχόμενη υπηρεσία στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων, που δεν καλύπτεται από αντίστοιχη υπηρεσία, έχει ως πρόθεση την πρόληψη, την έγκυρη παρέμβαση, την αποφυγή της κρίσης ή την υποτροπή της νόσου και τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας.

Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό τεσσάρων ατόμων θα κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις παρέχοντας ψυχιατρικές υπηρεσίες (διάγνωση, παρακολούθηση, υποστήριξη ψυχολογική, ψυχοθεραπεία, έλεγχος για την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, ενέσεις αντιψυχωσικών μακράς διάρκειας).

Σκοπός της παρέμβασης είναι, η αποφυγή του εγκλεισμού του ασθενούς σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, η μη απομάκρυνσή του από το οικογενειακό του περιβάλλον και τον κοινωνικό χώρο, η στήριξη της οικογένειας του ασθενούς και η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος. «Η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των βαρύτερων περιστατικών που θα καλύπτει η υπηρεσία θα οδηγήσει σε αποφυγή υποτροπών και εγκλεισμού του ασθενούς στο νοσοκομείο» σημειώνεται.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 305.738,56 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3