Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2017, 16:14
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι στα Γιάννενα; Άνθρωποι που μπορούν να παράγουν και να προσφέρουν κάτι νέο στον πολιτισμό της πόλης; Άνθρωποι με τολμηρή σκέψη; Ναι, υπάρχουν. Μόνο που μένουν στην αφάνεια ή που βγαίνουν από το καβούκι τους κάπου κάπου. Πολλοί από αυτούς απλώς περιμένουν το «σύστημα» να τους αξιοποιήσει. Έτσι, διά μαγείας. Η στάση τους έρχεται να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην πολιτιστική παραγωγή της πόλης: την έλλειψη συνεργειών.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν  που όταν μιλάμε στη μικρή πόλη μας για πολιτισμό, εννοούμε κυρίως το Πνευματικό Κέντρο, μια δημοτική και στεγνή δομή όπου η δημιουργικότητα έχει εξαντληθεί στο γράψιμο και στο σβήσιμο ενός event πάνω σε ένα ημερολόγιο. Δυστυχώς στα Γιάννενα, δεν μπόρεσαν να δημιουργηθούν δυνατές, αυτόνομες ομάδες καλλιτεχνών με συνέχεια που να τραβήξουν την πολιτιστική παραγωγή σε άλλο επίπεδο και να γίνουν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους αυτής της πόλης. Λόγω ίσως νοοτροπιών ή της απουσίας εκείνων των ανθρώπων που θα μπορούσαν να βγουν μπροστά και να εμπνεύσουν τις συνέργειες. Το Πνευματικό Κέντρο θα μπορούσε να έχει αυτόν τον ρόλο. Δεν τον ανέλαβε ποτέ όμως.

Αυτόν τον καιρό, το Πνευματικό Κέντρο δείχνει να αλλάζει μια σελίδα. Για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ανακοίνωσε τη φιλοξενία αξιόλογων παραστάσεων που παίζονται στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα πιάσει δουλειά οσονούπω και ένας καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Δημήτρης Τουλιάτος, με καταγωγή από την Πάτρα. Είναι ο άνθρωπος που επιλέχθηκε από τη διοίκηση (με μια αμοιβή 20.000 ευρώ για έναν χρόνο) για να καθορίσει την καλλιτεχνική κατεύθυνση του Πνευματικού Κέντρου -μετά και την αποχώρηση και της επί 20 χρόνια διευθύντριας Μαρίας Στρατσάνη. Προφανώς, η φιλοξενία καλών παραστάσεων είναι αναγκαία. Όπως αναγκαία είναι όμως και η «στήριξη του πλούσιου καλλιτεχνικού και πολιτιστικού μας δυναμικού» όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος.

Μόνο που στήριξη του ντόπιου δυναμικού, δεν μπορεί να σημαίνει μόνο παραχώρηση της αίθουσας για μια παράσταση ή του φουαγιέ για μια έκθεση. Η μεγάλη πρόκληση για το Πνευματικό Κέντρο (αφού πρώτα αποτινάξει την καχυποψία ή έστω τις επιφυλάξεις που υπάρχουν απέναντί του), είναι να βάλει τον σπόρο εκείνον που θα ενώσει τις καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου και που θα τις βγάλει από το καβούκι τους για να δημιουργήσουν και να παράξουν πολιτισμό.

Όλα εντέλει θα κριθούν εκ του αποτελέσματος…Μόνο να μην είναι πολύ αργά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back