Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπάρχει χώρος για τα τοπικά προϊόντα;

Εικόνα του άρθρου Υπάρχει χώρος για τα τοπικά προϊόντα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2019, 15:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προσπαθεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα: Να εισάγει τα τοπικά προϊόντα στην κουζίνα του. Εκ μέρους της διοίκησης, υπάρχει η βούληση να ανατραπούν δεδομένα που ισχύουν εδώ και δεκαετίες στον τομέα των δημόσιων προμηθειών. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά αναμφίβολα ο δρόμος μπορεί να ανοίξει. Εξάλλου, η διατροφή σε ένα νοσοκομείο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα.

Κάθε μέρα, η κουζίνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου φτιάχνει εκατοντάδες γεύματα για τους νοσηλευόμενους, ανάλογα και με τις εντολές των γιατρών. Η προμήθεια των υλικών γίνεται με τον κλασικό τρόπο: Με ανοιχτούς διαγωνισμούς όπου ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του αναδόχου είναι η πιο συμφέρουσα τιμή. Μπορεί η εντοπιότητα και κυρίως η ποιότητα των τροφίμων να αναχθούν στο πιο βασικό κριτήριο;

Οι προβληματισμοί που κατατέθηκαν κατά την ημερίδα με τίτλο «Η προοπτική βελτίωσης της διατροφικής φροντίδας των νοσηλευομένων με τη χρήση τοπικών προϊόντων και βοτάνων» που έγινε χτες το απόγευμα στα παλιά σφαγεία από το Τμήμα Κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ήταν πολλοί και ενδιαφέροντες.

Η ημερίδα άνοιξε με την… κοινή διαπίστωση ότι το νοσοκομειακό φαγητό είναι άνοστο και ότι πολλοί ασθενείς δεν το τρώνε. Πέραν της νοστιμιάς, τίθενται όμως πιο κρίσιμα ζητήματα. «Μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι μέσα από επιλογές ακριβότερων και ποιοτικών πρώτων υλών διατροφής;» αναρωτήθηκε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης. Ο κ. Τσίκαρης έδωσε μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα αυτό, λέγοντας ότι στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, ένα φθηνό και μη ποιοτικό φαγητό, που μπορεί και να μην τρώγεται από τον ασθενή, σημαίνει περισσότερες μέρες νοσηλείας –άρα μεγαλύτερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Και οι προβληματισμοί συνεχίστηκαν με τον διοικητή να αναρωτιέται «πόσο ηθικό και κοινωνικά δίκαιο είναι να δίνεται στους ασθενείς ό,τι πιο φθηνό κυκλοφορεί στην αγορά» και «ποιες ασφαλιστικές δικλείδες θα μπορούσαν να υπάρξουν για τον υγιή ανταγωνισμό και την ντόπια παραγωγή».

Ένας βασικός προβληματισμός αφορούσε επιπλέον τη δυναμική των ντόπιων παραγωγών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεοχάρης Λιούρης μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία κι άλλων ομάδων παραγωγών, ενώ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «πολύ καλή», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια και από εμάς». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, από την πλευρά του, υπενθύμισε τους κανονισμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη νοστιμιά ούτε την ποιότητα. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του προϊσταμένου του ΕΦΕΤ Ηπείρου Μιλτιάδη Ζήκου, ο οποίος έδωσε έμφαση στο «ασφαλές προϊόν». Μίλησε εκτεταμένα για τις απαιτήσεις συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας και της ποιότητας, και κατά κάποιο τρόπο είπε κάποια… μυστικά για τον έλεγχο της πρώτης ύλης.

Η κλινική διαιτολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χρυσούλα Καραπάνου μίλησε για τη σημασία της διατροφής στον νοσοκομειακό ασθενή αλλά και για τις σύγχρονες τάσεις για τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. «Καθήκον των διατροφολόγων είναι η διατήρηση της σχέσης των ανθρώπων με τα αρώματα της φύσης» τόνισε. Ο μάγειρας του νοσοκομείου Βασίλης Κυριάκης, αφού μίλησε για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής που έγινε αλλά και για την έλλειψη προσωπικού, εκτίμησε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «μπορεί να γίνει ένα πρότυπο κέντρο που θα συνδυάζει τη μεσογειακή με την κλινική διατροφή». Η παραγωγός βιολογικών βοτάνων Βασιλική Κασκανάκου-Παπαγγέλη αναφέρθηκε στη σημασία των βοτάνων στη διατροφή, ενώ η κτηνίατρος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θάλεια Οικονόμου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου για προώθηση των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back