Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Χρήστος Μαντάς: Επίσκεψη στην Ογκολογική Κλινική

Εικόνα του άρθρου Χρήστος Μαντάς: Επίσκεψη στην Ογκολογική Κλινική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2019, 17:19
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την Ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, επισκέφθηκε ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συναντήθηκε και συνομίλησε με το διευθυντή της κλινικής, Γιώργο Πενθερουδάκη, τους επιμελητές και ειδικευόμενους γιατρούς της κλινικής καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν τα προβλήματα της κλινικής, κατά την περίοδο 2015-2016, αλλά και οι αλλαγές έκτοτε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Μαντά, «η κλινική μετρά πλέον 3 επιμελητές, 2 μέλη ΔΕΠ και 5 ειδικευόμενους ιατρούς -από μηδέν το 2016- και 17 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και έτσι είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στη μεγάλη κίνηση ασθενών που καταγράφεται και φτάνει τις 27.000 περίπου επισκέψεις ετησίως με περίπου 1200 από αυτές να αφορούν νέους ασθενείς».  

Η κλινική εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, όπως οι «υγρές» βιοψίες, η έναρξη του συνεδριών ψυχο-ογκολογίας και η πραγματοποίηση κλινικών μελετών που εφαρμόζουν καινοτόμες θεραπείες με μηδενικό κόστος για τον ασθενή και προσεχώς, αναμένεται να πιστοποιηθεί ως πρότυπη μονάδα θεραπείας του καρκίνου. Τα στελέχη της ζήτησαν από τον κ. Μαντά την ενίσχυση σε προσωπικό.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, ως κομμάτι της εθνικής στρατηγικής, την  καθολική πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, την ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική  συνταγογράφηση, την κατάρτιση αξιόπιστων μητρώων ασθενών, την έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και άλλες ενέργειες που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, πρόσθεσε ότι έχει σημασία η πρόληψη στην καταπολέμηση του καρκίνου και ότι είναι ανάγκη η διασύνδεσης της κλινικής μέσω των ΤΟΜΥ, με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back