ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα»

Εικόνα του άρθρου «Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2019, 19:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης  είναι αισιόδοξος για νέα περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε ενδείξεις ότι θα πάμε σε νέα τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ» είπε μεταξύ άλλων από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται για την κοπή πίτας του κόμματος.

Είπε ακόμα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, το προσεχές φθινόπωρο δηλαδή και έβαλε το θέμα… αντιπαραθετικά. Ισχυρίστηκε δηλαδή ότι αν είχε η κυβερνητική θητεία είχε ανακοπεί (κάτι που θεσμικά πάντως δεν το διεκδίκησε η αντιπολίτευση), δεν θα είχαν προχωρήσει ρυθμίσεις όπως η σημερινή (Παρασκευή 15/2) για τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και προβλέψεις όπως η επιδότηση ενοικίου, η αύξηση κατώτατου μισθού, οι συζητήσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.α.

Ο κ. Φίλης είπε «για να υπάρχει απολαβή, πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα», επικαλούμενος το πιο βασικό «μότο» της εξουσίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πραγματικότητα είναι καλύτερη «χωρίς πανηγυρισμούς» και ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης γίνεται με ορίζοντα φθινοπώρου του 2019.

Έκανε και μια προοικονομία του ανασχηματισμού, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται «κορμός πόλου δημοκρατικών δυνάμεων» και αντιπαρέβαλε τη ΝΔ ως ένα κόμμα που «δεν είναι τόσο φιλελεύθερο όσο λέει» με αφορμή τη στάση της αντιπολίτευσης σε ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών κ.α.

Πριν από αυτά, αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι εκφράστηκαν δύο τάσεις στη συζήτηση, αυτή της ενίσχυσης των ατομικών δικαιωμάτων και αυτή της περιστολής των δικαιωμάτων, τοποθετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αντιθετικά σε αυτές τις τάσεις.

Πρόσθεσε πάντως ότι υπήρχαν και σημεία σύγκλισης  στη συζήτηση, όπως η δυνατότητα συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών από τα μικρότερα κόμματα, η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κ.α.

Ο κ. Φίλης είπε πάντως ότι μια σειρά από ζητήματα είναι θέμα περαιτέρω διερεύνησης και συζήτησης, είτε για να εφαρμοστούν σε κάποια μελλοντική αναθεώρηση, είτε να νομοθετηθούν. Σε αυτά, είναι και μια σειρά μέτρα και πρωτοβουλίες που έγκεινται στο διαχωρισμό κράτους –εκκλησίας όπως είπε, όπως η καύση νεκρών, ο διαχωρισμός του υπουργείου Παιδείας κ.α. «Δεν καταλαβαίνω την άρνηση της Εκκλησίας» τόνισε, για το θέμα της διοικητικής κατάστασης των ιερωμένων-υπαλλήλων, «περισσότερα δεν πρόκειται να πάρει από πουθενά», τόνισε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back