Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χαμάμ πήγε ΕΣΠΑ

Εικόνα του άρθρου Το χαμάμ πήγε ΕΣΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2020, 16:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όπως αναμενόταν το τελευταίο διάστημα, το έργο της αποκατάστασης των οθωμανικών λουτρών στο Κάστρο πήρε τον δρόμο προς το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Είναι το πρώτο έργο, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ,  του αποκαλούμενου «πάρκου πολιτισμού», για το οποίο έχει υπογραφή σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου και του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε λοιπόν σήμερα ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων υπέβαλε το έργο για ένταξη και χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Φορέας υλοποίησης της αποκατάστασης των οθωμανικών λουτρών είναι το υπουργείο Πολιτισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τη σχετική μελέτη είχε κάνει ο Δήμος (διαβάστε περισσότερα εδώ). Σημειωτέον ότι ο αρχικός, εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ήταν 800.000 ευρώ.

«Θέλω να ευχαριστήσω το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την άψογη συνεργασία που έχουμε και για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν ώστε να έχουμε την πρώτη υποβολή έργου προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε ώστε άμεσα να υποβληθούν και τα υπόλοιπα έργα που θα μετατρέψουν το Κάστρο σε ένα Πάρκο Πολιτισμού. Σε μία κοιτίδα πολιτισμού και ιστορίας που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν», σημειώνει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο κ. Ελισάφ στέκεται ιδιαίτερα στις ευχαριστίες του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την αναπληρώτρια προϊσταμένη  Παρασκευή Γιούνη.

Το κτίριο του χαμάμ έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το 1925, και  συνδέεται άμεσα με την περιοχή της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και το συγκρότημα του Μεντρεσσέ.

Με τις εργασίες επισκευής, στερέωσης και αποκατάστασης θα καταστεί επισκέψιμο μνημείο «και λειτουργικό μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης θα γίνουν μελέτη φωτισμού και πυρασφάλειας και  αρχιτεκτονική αποτύπωση τεκμηρίωσης προόδου εργασιών, ενώ θα εκδοθεί πληροφοριακό υλικό και θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα υποβάλλει για ένταξη το έργο «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων» με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο επίσης αποτελεί μέρος του πάρκου πολιτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back