Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χαίνον πρόβλημα της καθαριότητας

Εικόνα του άρθρου Το χαίνον πρόβλημα της καθαριότητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2020, 11:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πόλη έχει σαφές πρόβλημα καθαριότητας. Η δημοτική αρχή το αναγνωρίζει και ήταν μια από τις συγγνώμες που ζήτησε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Ο ίδιος ο δήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας πάντως προς την αντιπολίτευση ότι πρέπει να αναλάβει και τις δικές της.

Το πρόβλημα των τελευταίων ημερών χαρακτηρίστηκε «υπηρεσιακό» από τη δημοτική αρχή και συνδέεται με την αλλαγή βάρδιας στην καθαριότητα. Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία και όπως ανέφερε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση, «έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα, με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου».

Η αντιπολίτευση και ο Θωμάς Μπέγκας άσκησαν ιδιαίτερη κριτική για το γενικότερο πρόβλημα. Ο κ. Μπέγκας είπε χαρακτηριστικά ότι η εικόνα είναι άσχημη, «υγειονομική βόμβα» είναι ο όρος που χρησιμοποίησε και απέδωσε ακέραια την ευθύνη στη δημοτική αρχή.

Το ίδιο έκανε και ο Λάζαρος Νάτσης αργότερα, λέγοντας ότι γενικά ο «Δήμος υπολειτουργεί» και ότι σε ευρύτερο επίπεδο υπάρχει ανασχεδιασμός στο θέμα των απορριμμάτων, που πρέπει να τον εξετάσει ο Δήμος (τοπικό σχέδιο διαχείρισης κ.α.).

Το πρόβλημα είναι όντως χαίνον. Η υπηρεσία είναι αποδυναμωμένη, αλλά και οι υπηρεσίες από τους ιδιώτες δεν μοιάζουν ικανές να λύσουν το πρόβλημα. Μπορεί οι αντιδήμαρχοι να διαφημίζουν με φωτογραφίες και δελτία Τύπου τις «απολυμάνσεις δρόμων» και τους «καθαρισμούς κάδων», η κατάσταση ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στις ανακοινώσεις. Ειδικά το πλύσιμο των κάδων παραμένει μεγάλο πρόβλημα, όπως πρόβλημα παραμένει και η εναπόθεση των ογκωδών. Τα σημεία είναι λίγα, οι πολίτες δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι και παρότι το τελευταίοι διάστημα οι αποκομιδές των μεγάλων κάδων έχουν πληθύνει, οι «μικρές χωματερές» δεν αδειάζουν εύκολα.

Ο δήμαρχος πάντως υπεραμύνθηκε αυτού που ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης του χρεώνει: την εκχώρηση σε ιδιώτες. Είπε μάλιστα ότι όσοι συμβασιούχοι και να προσληφθούν (που πάντως, ο Δήμος δεν είναι και ιδιαίτερα ενεργητικός σε αυτό το κομμάτι…) «σε μια τέτοια πόλη με τέτοια έκταση και προβλήματα και μη πειθαρχία των πολιτών» δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί η καθαριότητα. «Η συνεργασία με τους ιδιώτες είναι μονόδρομος» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα έχουμε έναν καλό ανάδοχο με καλή τιμή. Ελπίζουμε τον Σεπτέμβριο να έχουμε δραματική βελτίωση».

ΣΧΟΛΙΑ
Λινα Λιτου
Παρακαλώ κάντε καλύτερη ενημερωση στους πολίτες για τα ογκώδη αντικείμενα και την ανακύκλωση ώστε να ευαισθητοποιηθουν Μοιρστε φυλλάδια και βάλτε συνεχείς διαφημίσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης Οι περισσότεροι δεν έχουν σκεφτεί τίποτε από όλα αυτά Ευχαριστω
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back