Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ως μη γενόμενη» για τη δημοτική αρχή η απόφαση

Εικόνα του άρθρου «Ως μη γενόμενη» για τη δημοτική αρχή η απόφαση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2020, 16:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή μάλλον θεωρεί ότι η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση των 5 ωρών, δεν έγινε ποτέ ή τουλάχιστον, ότι δεν πρόκειται να λάβει υπόψη την απόφασή της.

Στην ανακοίνωσή της, κατηγορεί τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι έκαναν «μια ακόμα απόπειρα να οδηγήσουν στις καλένδες το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο Δήμο Ιωαννιτών».

Η πρόταση της αντιπολίτευσης, που υπερψηφίστηκε, προτείνει τα… αντίθετα από αυτά που ψήφισε η δημοτική αρχή στην οικονομική επιτροπή.

Εν συντομία, οι αποφάσεις είναι οι εξής:

Δημοτικό συμβούλιο, 29/7: Σύνταξη, εποπτεία έργου από τις υπηρεσίες του Δήμου. Αν αυτές δεν δύνανται, να κατατεθούν οι υπάρχουσες μελέτες και να τις επικαιροποιήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες. Κατόπιν, να υπολογιστεί το οικονομικό αντικείμενο και να γίνει εκτίμηση κόστους. Να πάρει το δημοτικό συμβούλιο απόφαση και η οικονομική επιτροπή να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης.

Οικονομική επιτροπή, 7/7: Έγκριση για την ωρίμανση και υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ, μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών πόρων, και συγκεκριμένα μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Η δημοτική αρχή «γνωμοδοτεί» για το πρωτοφανές, είναι αλήθεια, καθεστώς, δύο αντίθετων αποφάσεων, από δύο διαφορετικά όργανα, με την άποψη που κατέθεσε ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου:  «Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να ακυρώσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ούτε να υποχρεώσει τον δήμαρχο να μην υπογράψει την προγραμματική σύμβαση. Πρόκειται όπως είπε για διαφορετικά όργανα, με διαφορετικές αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο».

Ο ίδιος ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έκανε γνωστό ότι «η προγραμματική σύμβαση έχει αποσταλεί στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα υπογραφεί και μόλις οι μελέτες εκπονηθούν τα στοιχεία τους θα είναι στην διάθεση όλων».

Βέβαια, τα δύο όργανα δεν έχουν μόνο διοικητικό ρόλο, αλλά είναι βασικά πολιτικά και η δημοτική αρχή φαίνεται ότι «προτιμάει» την ολιγομελέστερη Οικονομική επιτροπή όπου έχει πλειοψηφία, ελέω υπουργικής απόφασης, από το δημοτικό συμβούλιο που είναι το ανώτερο όργανο του Δήμου. Η ευθύνη για την ανακολουθία ανήκει ολοσχερώς στην παρέμβαση του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, που έδωσε μερικές από αυτές τις αρμοδιότητες και στην Οικονομική επιτροπή, προκειμένου να εξυπηρετήσει δημοτικές αρχές.

Στα πιο ουσιώδη, η δημοτική αρχή κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι δεν έχει πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου, στη βάση της σύγκρισης των θέσεών της τους τελευταίους μήνες, εκτιμώντας ότι «έχουν διατυπωθεί τέσσερις διαφορετικές προτάσεις».

Ο Μωυσής Ελισάφ κατηγόρησε τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ως εξής: «Ο κ. Μπέγκας εξακολουθεί να υπεραμύνεται του έργου που δημοπράτησε τον περασμένο Αύγουστο και ακύρωσε η δημοτική μας αρχή. Η κ. Καλογιάννη καταγγέλλει αυτό που η ίδια έφτιαξε στην Περιφέρεια και τον μελετητή που εκείνη επέλεξε. Η συνεργασία των φορέων είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί προκαλεί τόση ένταση η απόφασή μας να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια… Δεν είναι θεσμός εχθρικός προς τους Δήμους».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back