Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ώρα συζήτησης για τα αιολικά πάρκα

Εικόνα του άρθρου Ώρα συζήτησης για τα αιολικά πάρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2020, 03:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να έχει κάνει στροφή και να επιδεικνύει ένα περιβαλλοντικό προφίλ, το περιφερειακό συμβούλιο ετοιμάζεται να πάρει θέση επί της εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων στην Ήπειρο. Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι.

Στην ίδια συνεδρίαση, το συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει και επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία τεσσάρων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45MW, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων αλλά και εντός της προστατευόμενης περιοχής του εθνικού πάρκου Τζουμέρκων (διαβάστε εδώ). 

Η γνωμοδότηση αναμένεται να είναι αρνητική. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει αποστείλει ήδη την αρνητική θέση του. Αρνητική αναμενόταν και η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Μετσόβου, που συνεδρίαζε χτες το απόγευμα. Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η ΜΠΕ κρίνεται ότι εμπεριέχει σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό επίπεδο, όπως και ότι δεν αποδεικνύει πως υπάρχει «αρκετά υψηλό αιολικό δυναμικό» στην περιοχή.

Ο κ. Καχριμάνης έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του κατά του συγκεκριμένου μεγάλου αιολικού πάρκου, θέτοντας υπόψη άλλες χρήσεις της περιοχής, όπως τα βοσκοτόπια και το ορεινό μονοπάτι Epirus trail.

Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου έχει το ενδιαφέρον της, από τη στιγμή που η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να κάνει μια συζήτηση συνολικότερα για τα αιολικά πάρκα –κάτι που δεν έκανε παλιότερα.

Η συζήτηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε πολλές περιοχές της χώρας εντείνονται έναντι των βιομηχανικών αιολικών πάρκων (και όχι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Ο κ. Καχριμάνης έχει προϊδεάσει ήδη ότι «θα έρθουν πολλές προτάσεις στην περιοχή μας» και έχει σπεύσει με δηλώσεις του να θέσει ζήτημα χωροταξίας για τα αιολικά πάρκα («να πούμε πού μπορούν, αν μπορούν, ποια μπορούν και σε τι υψόμετρο μπορούν να γίνουν» έχει πει) ελλείψει ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ. Το προηγούμενο, από το 2008, ειδικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ αμφισβητήθηκε όχι μόνο από επιστήμονες αλλά και από ευρωπαϊκές αρχές λόγω μη εξασφάλισης της προστασίας της βιοποικιλότητας και τελεί υπό αναθεώρηση.

Σε πολιτικό επίπεδο, η τοποθέτηση του περιφερειάρχη αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει με θέρμη τα αιολικά πάρκα. «Το νέο αιολικό πάρκο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη» δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης τον Οκτώβριο όταν εγκαινίαζε ένα νέο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στην Εύβοια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back