Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ώρα κτηματολογίου, με οδηγίες χρήσης

Εικόνα του άρθρου Ώρα κτηματολογίου, με οδηγίες χρήσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2018, 15:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 10 Δεκεμβρίου, ξεκινά για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου. Τα ακίνητα, τα οποία δε θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι πολίτες καλούνται να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ στη συνέχεια, θα κληθούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους και να υποβάλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά.

Το ωράριο λειτουργίας του Γραφείου Κτηματογράφησης για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είναι Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, και κάθε Τετάρτη από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Το Γραφείο Κτηματογράφησης στεγάζεται στη Ριζάρειο Πολιτεία, στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 62 (Μονάδα Γ1, 1ος όροφος), και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2651026082.

Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ο παλιός Δήμος Ιωαννιτών, η Ανατολή, ο Κατσικάς και το Σταυράκι είχαν κτηματογραφηθεί εν έτει 2008.

Τα βήματα για τη δήλωση της ιδιοκτησίας:

1. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας

Εκτός από το έντυπο της δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95)  από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr, ο πολίτης θα χρειαστεί να καταθέσει:

α) Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ συμβόλαιο)

β) Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του

γ) Τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, εφόσον διατίθεται

δ) Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου


2. Εντοπισμός του ακινήτου

Για τον εντοπισμό βοηθούν πολύ τα «εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα», τα οποία διαθέτουν συντεταγμένες χ και ψ στο Εθνικό Σύστημα συντεταγμένων. Πρόκειται για τον πλέον αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού των ακινήτων. Εφόσον υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό η προσκόμισή του είναι υποχρεωτική.

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον:

-το αναφέρει το συμβόλαιο

-γίνεται επίκληση  χρησικτησίας σε αγροτεμάχιο/ οικόπεδο, σε περίπτωση μη εμφανών ορίων στο υπόβαθρο του κτηματολογίου

-έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό)

-έχει ήδη συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία)


Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, ο εντοπισμός του ακινήτου γίνεται:

* Μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών» παρέχεται δωρεάν από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr. 

Από την εφαρμογή αυτή, επιλέγοντας Νομό και ΟΤΑ, ο πολίτης μπορεί να περιηγηθεί στην περιοχή που τον ενδιαφέρει και :

- να βρει το ακίνητό του

- να σχεδιάσει στον χάρτη τα όρια

- να μετρήσει τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και

- να εκτυπώσει την εικόνα για να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση.

* Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS χειρός, που μπορεί να κάνει ακόμα και μόνος του για να εντοπίσει σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου

Επισήμανση: Οι δύο αυτές μετρήσεις (ορθοφωτογραφίες και GPS) δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα τοπογραφικό διάγραμμα. Η μόνη χρησιμότητα που μπορεί να έχουν είναι για τον καταρχήν εντοπισμό του ακινήτου στους χάρτες του Κτηματολογίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back