Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 30-04-2018, 16:01
ΚΟΣΜΟΣ

Την ολοκλήρωση της κατασκευής της πρώτης υποθαλάσσιας γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος καταλήγει στα τουρκικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε σήμερα η Gazpom.

Η κατασκευή της δεύτερης γραμμής του εν λόγω αγωγού, που θα ξεκινάει από την Τουρκία και θα καταλήγει στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2018.

«Η κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, 30 Απριλίου. Στην Τουρκία, στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό Κιγικέι κατασκευάζεται ο τερματικός σταθμός υποδοχής. Με την ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης του αγωγού με τον τερματικό σταθμό, η κατασκευή της πρώτης γραμμής του αγωγού θα έχει ολοκληρωθεί», αναφέρει η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom.

«Η κατασκευή του έργου Turkish Stream συνεχίζεται επιτυχώς. Έχει ολοκληρωθεί μια σημαντική φάση, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου. Οι ρυθμοί κατασκευής είναι πολύ υψηλοί», δήλωσε ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ (φωτογραφία). 

Την υποθαλάσσια εγκατάσταση του αγωγού έχει αναλάβει το ειδικό πλοίο Pioneering Spirit, το οποίο είναι σε θέση να τοποθετεί υποθαλάσσια τον αγωγό διανύοντας κατά μέσο όρο 4,3 χιλιόμετρα ημερησίως, παρότι τον Φεβρουάριο δύο φορές είχε προσεγγίσει την μέγιστη απόδοσή του που έφθασε τα 5,6 χιλιόμετρα ημερησίως.

Την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream έχει αναλάβει η εταιρεία South Stream Transport B.V. (100% θυγατρική της Gazprom).

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream διανύει μια απόσταση 930 χιλιομέτρων από τα ρωσικά έως τα τουρκικά παράλια. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει το χερσαίο τμήμα του αγωγού, δηλαδή η δεύτερη γραμμή που θα έχει μήκος 180 χιλιόμετρα.

Η πρώτη γραμμή θα προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την τουρκική αγορά, ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Η ισχύς της κάθε γραμμής είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι πρώτες ροές φυσικού αερίου προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2019. 

Η Τουρκία είναι η δεύτερη σε μέγεθος αγορά φυσικού αερίου για τον όμιλο της Gazprom. Μέχρι στιγμής το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει στην Τουρκία μέσω του διαβαλκανικού διαδρόμου και του αγωγού Blue Stream. To 2017 η Gazprom πραγματοποίησε στην Τουρκία εξαγωγές ρεκόρ φυσικού αερίου που έφθασαν τα 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 17,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφίες: Gazprom


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa