Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το… «τσίπουρο του γείτονα» και ο φόρος

Εικόνα του άρθρου Το… «τσίπουρο του γείτονα» και ο φόρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2019, 17:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τσίπουρο, όπως και το κρασί, είναι στο «στόχαστρο» των ευρωπαϊκών ελεγκτικών οργανισμών εδώ και καιρό. Τώρα, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το διπλασιασμό του φόρου μετά από... ελληνική προσφυγή, έχει προκαλέσει ανησυχία. 

Ο πρόεδρος του «Ζοίνου» Βαγγέλης Αργύρης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η εξέλιξη ουσιαστικά εξισώνει τον φόρο του τσίπουρου με τον φόρο των άλλων αλκοολούχων ποτών όπως το ουίσκι.

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε, σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, ο διπλασιασμός του φόρου. Το Ευρωπαϊκό Διακστήριο, τόνισε, ασχολήθηκε με το θέμα γιατί προσέφυγαν οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί  κατά του τρόπου παραγωγής και φορολόγησης των παραδοσιακών παραγωγών τσίπουρου.

«Ουσιαστικά, για να χρησιμοποιήσουμε μια λαϊκή ρήση ‘βάλαμε τα χεριά μας και βγάλαμε τα μάτια μας’. Κι αυτό διότι οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου ισχύουν για όλους, παραδοσιακούς και αποσταγματοποιούς. Άρα την πληρώνει το προϊόν στο σύνολό του. Δώσαμε δηλαδή λαβή έτσι ώστε να επιβληθούν στην αγορά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών εμπορίας, των προϊόντων της βιομηχανίας του σκληρού αλκοόλ» τόνισε ο κ. Αργύρης.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί ενός δύο μηνών με την απόφαση για ίση φορολόγηση όλων των αποσταγμάτων. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα εφάρμοζε μειωμένο κατά 50% φόρο στο τσίπουρο και στο ούζο με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα, κι ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα. Το τσίπουρο όμως, σύμφωνα και με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν υπάγεται σε αυτή την κατηγορία…

Επίσης, η απόφαση απαγορεύει τη διακίνηση χύμα τσίπουρου.

«Μετά από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση και μακριά από περίεργες μεθοδεύσεις, όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο κοινό, που θα προβάλει τα επιχειρήματά μας, στηριγμένα στη μακρόχρονη παράδοση της χώρας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αναδύονται από την αποστακτική διαδικασία των προϊόντων της αμπέλου» τόνισε ο κ. Αργύρης, καλώντας την πολιτεία να σταματήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό «και επιτέλους να σφυρηλατηθεί μια ενιαία θέση για τα εθνικά προϊόντα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΛΑΣ
ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΙΩΜΈΝΟ ΦΟΡΟ ΕΚΑΝΕ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΡΡΙΚΝΏΘΗΚΕ ΕΞΩΝΤΟΤΙΚΑ ΗΜΑΣΤΕ ΠΟΤΟΠΟΙΟΙ ΤΕΣΕΡΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΣΩΘΗ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΩΣΤΕ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΝΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΝΤΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΚΑΛΑΣ ΠΟΤΟΠΟΙΟΣ 3ης ΓΕΝΙΑΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back