Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Τριώδιο του κορονοϊού

Εικόνα του άρθρου Το Τριώδιο του κορονοϊού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2020, 17:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντί να κινούνται σε καρναβαλικούς ρυθμούς, τα Γιάννενα και η υπόλοιπη χώρα, κινούνται σε… επιδημικούς.

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα και λίγη ώρα αργότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών (όχι χωρίς διαφωνίες πάντως), προχώρησε σε συμμόρφωση.

Όλη η (ενδιαφέρουσα) ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, είναι εδώ

Το Πνευματικό Κέντρο κάνει γνωστό ότι «διακόπτει τη διανομή υλικών προς τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης για τις εκδηλώσεις της Κυριακής και το άναμμα της τζαμάλας» και ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι στον Κατσικά και οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στο Πάρκο Λιθαρίτσια.

«Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο εκφράζουν την λύπη τους για την ματαίωση των εκδηλώσεων, τις οποίες είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό και τις ανέμεναν κάτοικοι και επισκέπτες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα το πρωί έγινε σύσκεψη για την αντιμετώπιση και την πρόληψη στην Περιφέρεια Ηπείρου. Παραβρέθηκαν, εκτός των υπηρεσιακών και αιρετών της Περιφέρειας, ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα,  ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Καμπουράκης και η πρόεδρος του  Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη.

Η κα Τσιάρα και ο κ. Νικόπουλος, ως καθύλην αρμόδιοι λόγω ιατρικής ιδιότητας, ενημέρωσαν για την ετοιμότητα που υπάρχει στις δομές υγείας, για τα στάδια που θα ακολουθηθούν στην περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού, εστιάζοντας στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν και συνιστώντας πάνω από όλα, ψυχραιμία.

Ο κ. Καμπουράκης τόνισε ότι δεν υπάρχει σήμερα σχολείο από την Ήπειρο σε εκδρομή στην Ιταλία, καθώς τέσσερις προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές ματαιώθηκαν. Επίσης ανάφερε ότι δίνονται άμεσα οδηγίες στους διευθυντές των σχολείων για ενημέρωση των μαθητών σε ζητήματα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις  Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής  Μέριμνας της Περιφέρειας, με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας θα κάνουν ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη του κορωνοϊού σε σχολεία, σε δομές πρόνοιας και  προσφύγων,  σε υπηρεσίες και φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διανέμοντας και έντυπο υλικό, το οποίο θα διατίθεται ακόμη  σε πύλες εισόδου στη χώρα μας, αλλά και σε οδηγούς που κινούνται σε αυτοκινητόδρομους που διαθέτουν σταθμούς διοδίων. 

 Αναλόγως με την  εξέλιξη των επιδημιολογικών στοιχείων και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ-πρώην ΚΕΛΠΝΟ), θα  δρομολογούνται   οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο μεταξύ, ενώ αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα για την περίπτωση που εξετάζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με άτομο που μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης… τα ανακοίνωσε στο προσωπικό του προφίλ, στο facebook.


Στο κομμάτι της τουριστικής κίνησης, υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις κρατήσεων, όχι όμως πολλές. Μια σχετική ανησυχία πάντως για το πλήγμα που θα υποστεί η αγορά υπάρχει, όχι μόνο για την περίοδο των Αποκριών, αλλά και μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back