Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρία πτυχία των Ιωαννίνων ισοδύναμα με μάστερ;

Εικόνα του άρθρου Τρία πτυχία των Ιωαννίνων ισοδύναμα με μάστερ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2016, 10:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν ισχύσει όπως κατατέθηκε η τροπολογία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, τότε τρεις (πολυτεχνικές) σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα δίνουν πτυχία ισοδύναμα με μάστερ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιστότοπο esos, η διάταξη προβλέπει ουσιαστικά ότι τα πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης τμήματα που προσφέρουν σπουδές γνωστικού αντικειμένου με θετικό-εφαρμοσμένο  προσανατολισμό, διαθέτουν επαρκή σε εύρος και λογική διάρθρωση μαθήματα, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, περιλαμβανομένων και επαρκών μαθημάτων εμβάθυνσης (προχωρημένου επιπέδου) διαρκείας δύο τουλάχιστον εξαμήνων και προβλέπουν την υποχρεωτική εκπόνηση ερευνητικού χαρακτήρα διπλωματικής εργασίας, εντός ενός εξαμήνου κατ’  ελάχιστον, θα δίνουν πτυχία που είναι ισοδύναμα με μεταπτυχιακά.

Ουσιαστικά, η ρύθμιση αφορά κυρίως τα πολυτεχνικά και γεωπονικά τμήματα. Στα Γιάννενα, θεωρητικά αυτή αφορά τα τμήματα Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονικής και Μηχανικής Επιστήμης Υλικών. Το τελευταίο τμήμα πάντως, αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά ζητήματα στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του.

Αυτή, είναι μια πρακτική που ακολουθείται γενικά στο εξωτερικό. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα προγράμματα σπουδών «σπάνε» σε τρία χρόνια βασικών σπουδών και δύο μεταπτυχιακών. Αυτή η διάρθρωση έχει δεχθεί έντονη κριτική, ότι υποβαθμίζει τόσο το βασικό κύκλο σπουδών, όσο και τα μεταπτυχιακά, αλλά και ότι ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για εξίσωση πτυχίων με τίτλους σπουδών από όποιο φορέα παρέχει τουλάχιστον τρία χρόνια φοίτησης. Η ρύθμιση πάντως προβλέπει ότι η ισοδυναμία θα αφορά μόνο τμήματα που εγκρίνονται επ’ αυτού, από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back