Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tρεις ευεργέτες, τρία δημοτικά σχολεία

Εικόνα του άρθρου Tρεις ευεργέτες, τρία δημοτικά σχολεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2019, 15:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη μνήμη τριών ακόμη ευεργετών τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία. Φίλιππος Γιώτης, Δημήτριος Κοτρώτσιος και Ιωάννης Σαντάς: τρεις άνθρωποι που άφησαν τις περιουσίες τους στον Δήμο για τις ανάγκες τριών σχολείων αντίστοιχα, των Μαρμάρων, του Σταυρακίου και της Νήσου.

«Τα τρία Κληροδοτήματα αποτελούν κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης και έχουν και κοινά χαρακτηριστικά αλλά και προβλήματα» τόνισε η εντεταλμένη για τα κληροδοτήματα δημοτική σύμβουλος Γωγώ Γιώτη. Η κ. Γιώτη ανέφερε ότι πρέπει να γίνει μια νέα ερμηνεία από τα αρμόδια δικαστήρια για την καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιών αυτών –είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα Δημοτικό Σχολείο στο Νησί δεν υπάρχει, ενώ και οι τρεις διαθήκες αναφέρονται σε ανάγκες μαθητών του μεσοπολέμου ή λίγο αργότερα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ζήτησε από τις τοπικές κοινωνίες και τα σχολεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Στην εκδήλωση αυτή, εκ των πραγμάτων, η παρουσία μαθητών ήταν έντονη. Η μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου Ζωή Κασίμη άνοιξε μουσικά την εκδήλωση, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της μουσικού του σχολείου Μαλαματένια Λίζου. Για τον ευεργέτη του σχολείου τους, Δημήτριο Κοτρώτσιο, οι μαθητές του Στ1 του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου -Αναγνωστόπουλος Ιωάννης , Βαδιβούλη Σύλια, Γεωργάνος Κωνσταντίνος, Γιώτης Ιωάννης, Δήμος Ιωάννης, Ευαγγέλου Σπύρος, Θανάσης Γεώργιος-Παναγιώτης, Καμηνά Έλλη, Καμηνά Δήμητρα, Καρδούλας Γεράσιμος-Ιωάννης, Καρδούλας Δημήτριος- Άγγελος, Κασίμη Ζωή, Παλάσκα Μαίρη, Πάνου Ελένη παρουσίασαν- ένα δρώμενο μαζί με τη δασκάλα τους Λαμπρινή Λιάτσου. «Το σχολείο έχει χρέος να καλλιεργεί στους μαθητές του αξίες όπως η ευεργεσία, με παραδείγματα-πρότυπα όχι μόνο τους γνωστούς μας εθνικούς ευεργέτες των Ιωαννίνων αλλά και κάθε μικρή διάθεση έμπρακτης βοήθειας και προσφοράς» ανέφερε η κ. Λιάτσου. 

Τη βιογραφία του Φίλιππου Γιώτη παρουσίασαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μαρμάρων, Μαρία Θάνου, Κωνσταντίνος Ευθυμίου και Κλεοπάτρα Αγγέλη.

Για τον Ιωάννη Σαντά μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Νήσου Κώστας Γκέκας.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back