ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τράπεζα γης η λύση»

Εικόνα του άρθρου «Τράπεζα γης η λύση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2019, 17:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας, με αφορμή τη ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ που πρότεινε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους ΤΟΕΒ «με τη λογική της στήριξης,  όχι όμως και της συνολικής αναδιάρθρωσης, προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός και βελτίωση τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και επίπεδο οργάνωσης και διοίκησης», παρότι πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητά της.

Το θέμα των χρεών που αξιώνει η ΔΕΗ (προκειμένου να καλύψει και τα ελλείμματα που παρουσιάζονται), είναι ανοιχτό και αφορά άμεσα τους παραγωγούς, καθώς η άρδευση γίνεται μέσω των ΤΟΕΒ.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η περιφερειακή αρχή παρέδωσε το υπόμνημα για τη ρύθμιση χρεών 20 μέρες πριν τις εκλογές και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.

«Όμως, το γεγονός ότι η γεωργική γη (κυρίως εκεί που υπάρχουν αρδευτικά δίκτυα) έχει εγκαταλειφθεί, έχει ως συνέπεια να μη καταβάλλονται πάγια τέλη και τέλη άρδευσης. Με αυτή την λογική, πώς είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες της ηλεκτρικής ενέργειας και να μη δημιουργείται μια διαρκής μαύρη τρύπα;» διερωτάται.

Προκρίνει την πρότασή της για δημιουργία «τράπεζας γης», αλλά και τις «άμεσες, θεσμικές λύσεις» για να υπάρχει μόνιμη διέξοδος και «κουτοπονηριές της τελευταίας στιγμής για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων».

Επισημαίνει ακόμα την ερώτηση, ότι στον Τ.Ο.Ε.Β Ανατολής και αλλού, «όπου δεν λειτουργεί το αρδευτικό δίκτυο εδώ και χρόνια λόγω της αλλαγής χρήσης γης (υπέρμαχος της οποίας εμφανίζεται η περιφερειακή αρχή όταν ζητά να μειωθεί η αρτιότητα των εκτός σχεδίου γηπέδων, άρα γεωργικής γης), έχει γίνει καμία ενέργεια ώστε να απαλλαγούν οι κάτοικοι από τα πάγια τέλη;»

Στις περιοδείες του, ο κ. Ζάψας συναντήθηκε με το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλη Μιχελάκη και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Με τον κ. Μιχελάκη συζήτησε θέματα όπως οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και η γραφειοκρατία, η ανάγκη ενοποίησης των υπηρεσιών και η στέγασή τους σε διαθέσιμα δημόσια κτίρια, «με στόχο την εξοικονόμηση πόρων» και αμφότεροι συμφώνησαν ότι «πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν και εγκριθούν τα οργανογράμματα των υπηρεσιών».

Μίλησαν ακόμα για το θέμα των δασικών χαρτών, με την παράταξη να αναφέρει ότι «οι δασικοί χάρτες αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα ή στη μορφή της έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Με τον κ. Αλμπάνη συζητήθηκαν οι δυνατότητες «περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του μεγάλου πλέον Πανεπιστημίου της Ηπείρου, στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας».

Μεταξύ των θεμάτων ήταν η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η υγεία και ευεξία, ως «τομείς αιχμής» που χρηματοδοτούνται στο τομέα της έρευνας.

Το Κοινό των Ηπειρωτών θεωρεί ότι «η ενίσχυση της έρευνας και ιδιαίτερα της εφαρμοσμένης είναι απολύτως αναγκαία, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και οικονομίας» και προβληματίζεται γιατί «δεν υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση ως προς τα παραγόμενα αποτελέσματα, που αφορούν τη διάχυση της παραγόμενης γνώσης και την ουσιαστική χρήση της με πολλαπλασιαστικά οφέλη από τους παραγωγικούς φορείς».

Ο κ. Ζάψας αναμένει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «να έχουν καταλυτικό ρόλο οι νέες δομές του τοπικού ΑΕΙ, που πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν, το Ερευνητικό Κέντρο με έξι θεματικά ινστιτούτα στα Ιωάννινα (ΠΕΚ) και το Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου στην Άρτα, αξιοποιώντας παράλληλα το νέο επιστημονικό δυναμικό της Ηπείρου». Δεσμεύτηκε τέλος για την ενίσχυση της λειτουργίας του Συμβουλίου Καινοτομίας Ηπείρου, «που δυστυχώς έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά, προκειμένου να καθορίζει τις προτεραιότητες και να χαράσσει την στρατηγική της Περιφέρειας Ηπείρου στους ζωτικούς αυτούς τομείς».





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back