Οι συνομιλίες σε παλάτι της Κωνσταντινούπολης διήρκεσαν λιγότερο από δύο ώρες. Η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση και δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου σε μια ανταλλαγή που θα ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Αν και η συνάντηση φάνηκε να επιτυγχάνει ελάχιστα για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αποτελεί συμβολική νίκη για τον Πούτιν, ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχθεί την 30ήμερη κατάπαυση του πυρός που η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της είχαν απαιτήσει ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες.
Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να θεωρηθεί ως πλήγμα για τον Ζελένσκι, μετά το τολμηρό στοίχημα που έπαιξε να προκαλέσει τον Πούτιν σε απευθείας συνάντηση με την ελπίδα να κερδίσει την εύνοια της Ουάσινγκτον και να εκθέσει αυτό που η Ουκρανία περιγράφει ως κούφιες υποσχέσεις του Ρώσου ηγέτη για τον τερματισμό του πολέμου.
Το Κίεβο, το οποίο θέλει η Δύση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εκτός εάν η Μόσχα αποδεχθεί την πρόταση του Τραμπ για εκεχειρία 30 ημερών, άρχισε αμέσως να συσπειρώνει τους συμμάχους του για σκληρότερη δράση.
Μόλις τελείωσαν οι συνομιλίες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ και τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα του είχε «λάβει γνώση» του αιτήματος των Ουκρανών για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ζελένσκι και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν είχε απορρίψει την πρόκληση του Ουκρανού ηγέτη να τον συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα του Κιέβου είναι «μια πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής κατάπαυση του πυρός... για να σταματήσουν οι σκοτωμοί και να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για τη διπλωματία».
Το αδιέξοδο φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, αφού ο Τραμπ υπονόμευσε τις συνομιλίες την Πέμπτη λέγοντας ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί» μέχρι να συναντηθεί προσωπικά με τον Πούτιν.
Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε γίνει όλο και πιο ανυπόμονος με τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του «μόλις μπορέσουμε να το κανονίσουμε», προκαλώντας φόβους στο Κίεβο ότι θα μπορούσαν να παραγκωνιστούν ενώ άλλοι αποφασίζουν για την τύχη τους.
Ο Ζελένσκι πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες ικανοποιώντας διάφορες απαιτήσεις των ΗΠΑ για να δείξει την προθυμία του να επιδιώξει την ειρήνη. Αλλά οι τελευταίες παρατηρήσεις του Τραμπ -που πλαισιώνουν μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας ως τη μόνη οδό για την επίλυση της σύγκρουσης- υπογράμμισαν την αποτυχία του να επηρεάσει τη σκέψη του Αμερικανού προέδρου, σημειώνει ο Guardian.
Οι προσδοκίες ήταν ήδη χαμηλές για τις συνομιλίες, με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να υποβαθμίζουν τις ελπίδες και τη Μόσχα να δείχνει μικρή προθυμία για συμβιβασμό.
Η Ρωσία επέμεινε στις μαξιμαλιστικές εδαφικές απαιτήσεις της, επιμένοντας να παραδώσει η Ουκρανία περιοχές που η Μόσχα δεν ελέγχει καν, σύμφωνα με πηγή της ουκρανικής αντιπροσωπείας που επικαλείται το Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, μαζί με τον Ζελένσκι, έσπευσαν να καταγγείλουν τη θέση της Ρωσίας. Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος βρισκόταν στην Αλβανία για μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία συμφώνησαν ότι η ρωσική θέση στις ειρηνευτικές συνομιλίες ήταν «απαράδεκτη» και συζήτησαν το θέμα με τον Τραμπ.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters