Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τότε που οι πρόσφυγες έφτιαξαν την Ανατολή

Εικόνα του άρθρου Τότε που οι πρόσφυγες έφτιαξαν την Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2016, 20:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής οργάνωσε σήμερα το πρωί ο δήμος Ιωαννιτών και η Δημοτική Κοινότητα Ανατολής.

Η σημερινή Ημέρα Μνήμης ταυτίζεται με δύο ιστορικά γεγονότα. Στις 14 Σεπτεμβρίου  του 1932, οι πρώτοι κάτοικοι της Ανατολής, οι ξεριζωμένοι από διάφορες γωνιές του Πόντου και της Μικράς Ασίας, θεμελίωσαν το παλιό πέτρινο σχολείο κι έδωσαν το όνομα «Ανατολή» στη νέα τους κοινότητα,   για να τους θυμίζει τη γενέθλια γη που άφησαν πίσω τους.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι πρόσφυγες στις νέες τους κοινότητες πριν ακόμη στήσουν τα σπίτια τους, θεμελίωναν σχολεία κι εκκλησιές. Κι αυτό μας λέει πολλά για τον ποντιακό πολιτισμό και τις αξίες του  που οφείλουν να διατηρήσουν ως πρότυπο οι νέες γενιές», όπως είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Είναι η ίδια μέρα, 14 του Σεπτέμβρη που ταυτίζεται με την πυρπόληση της Σμύρνης, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1922. Ημερομηνία που καθιερώθηκε με απόφαση της Βουλής, το 1998 ως μέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Στη σημερινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής, εκτός από τον κ. Μπέγκα, χαιρετισμό απεύθυναν  μέλους της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών ο Γιάννης Ευθυμιάδης και εκ μέρους της αδελφότητας Ραφτανιτών η Μαίρη Γιώτη. Επίσης, η Σιμέλα Μωυσιάδου παρουσίασε έρευνα από το το ιστορικό αρχείο της Κοινότητας, με αποφάσεις που έλαβε το συμβούλιο των πρώτων κατοίκων της Ανατολής για την οργάνωση της καθημερινότητας του χωριού τους.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back