Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τιμές γάλακτος: δύσκολα τα πράγματα…

Εικόνα του άρθρου Τιμές γάλακτος: δύσκολα τα πράγματα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2018, 19:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι τιμές που δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες για το γάλα, φαίνεται ότι βρίσκονται εκ νέου υπό πίεση, με τους τελικούς χαμένους να είναι, ως συνήθως, οι παραγωγοί. Σύμφωνα με όσα είπε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας, 17 Σεπτεμβρίου, έχει λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις από τη «Δωδώνη» ότι θα διατηρήσει και φέτος τα τιμολόγιά της, παρουσίασε ωστόσο μια κατάσταση που μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι.

Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε όσα είχε πει προ λίγων μηνών για το κύκλωμα εισαγωγής γάλακτος, με τελικούς προορισμούς-αποδέκτες την Αθήνα και κατόπιν τη Θεσσαλία, μέσω Ηγουμενίτσας. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ξανά ότι η διαδικασία γίνεται με «τριγωνικές» μεθόδους ώστε να «κρύβεται» η προέλευση και η ακριβής ταυτότητα-ποιότητα του γάλακτος, αλλά και το ρόλο που παίζουν τελευταία οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες.

Πρακτικά, είπε ότι

  • Το γάλα ερχόταν μέσω Ηγουμενίτσας, από το Μονπελιέ της Γαλλίας
  • Προορισμός ήταν οι Αχαρνές στην Αθήνα και κατόπιν, η Θεσσαλία
  • Εμπλέκονταν εταιρίες από τη Λευκωσία και το Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας
  • Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» διαπίστωσε ότι στον τελικό προορισμό, το γάλα χρεώνεται ως αγελαδινό

Ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι η «Δωδώνη» δεν έχει κάνει χρήση «ξένου» γάλακτος και πρόσθεσε ότι το κόστος για όσες εταιρίες το κάνουν, μειώνεται σημαντικά. Το τελικό προϊόν όμως είναι ανταγωνιστικό σε τιμές, σε σχέση με τα ποιοτικότερα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα.

Στο περιφερειακό συμβούλιο θα ακολουθούσε, στο τέλος της ημερήσιας διάταξης, συζήτηση για το θέμα, ώστε να ζητήσει το σώμα «να διατηρηθούν τα περσινά τιμολόγια», όπως είπε ο περιφερειάρχης.

Στο μεταξύ, στο θέμα της Διεπαγγελματικής Φέτας, ο κ. Καχριμάνης μάλλον «άδειασε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και το προεδρείο της Διεπαγγελματικής που έριξαν ευθύνες καθυστέρησης στο αρμόδιο υπουργείο. Είπε δηλαδή ότι εντός της εβδομάδας η ΔΟΦ «πάει πρωτοδικείο» και ότι το υπουργείο πρακτικά δεν ορίζει τη σύσταση της ΔΟΦ, αλλά έχει ζητήσει να γίνει μια διεπαγγελματική. Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, υπερθεμάτισε λέγοντας ότι «επιμένω πάρα πολύ στη διεπαγγελματική για τη φέτα. Καθυστερεί αδικαιολόγητα το Υπουργείο. Δεν ξέρω γιατί, δεν ξέρω πώς την φαντάζεται και αν θέλει. Και αν θέλει να βάλει γνωστούς συνδικαλιστές ή εργατοπατέρες, για να κάνουν πάλι τα δικά τους».

Όσο για τις τιμές του γάλακτος, ο πρόεδρος της ΝΔ εντόπισε και αυτός το πρόβλημα στις «παράνομες εισαγωγές γάλακτος», λέγοντας πάντως ότι η τιμή πρέπει «να καθορίζεται στην ελεύθερη αγορά».

Οι εισαγωγές γάλακτος πάντως, δεν είναι παράνομες, όσο δεν «βαφτίζεται» ελληνικό το γάλα και φυσικά, δεν χρησιμοποιείται για προϊόντα ονομασίας προέλευσης.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back