Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι συμβαίνει στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου;

Εικόνα του άρθρου Τι συμβαίνει στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2020, 15:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο εθνικός δρυμός Βίκου-Αώου βιώνει τον τελευταίο καιρό αρκετές ανησυχητικές παρεμβάσεις, που έρχονται να αλλοιώσουν το οικοσύστημα αλλά και να υπενθυμίσουν τη μεγάλη απειλή που υφίσταται με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.

Τον τελευταίο καιρό, στα δύο ποτάμια του εθνικού δρυμού, στον Αώο και στον Βοϊδομάτη, έκαναν την εμφάνισή τους εκσκαπτικά μηχανήματα.

Στον Βοϊδομάτη, αυτές τις ημέρες, γίνονται εκτεταμένες εργασίες στην όχθη πριν τη γέφυρα Παπίγκου, με κατοίκους της περιοχής να προβληματίζονται και να αναρωτιούνται αν υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες και αν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη μετάδοση της ασθένειας που προσβάλλει τα πλατάνια. Η ανησυχία είναι εύλογη από τη στιγμή που στο πλατανόδασος της Μονής Σπηλιώτισσας, στον Βοϊδομάτη, υπάρχει ήδη ένας αριθμός δέντρων, στα οποία έχει πιστοποιηθεί μακροσκοπικά, προς το παρόν, η ύπαρξη της επικίνδυνης ασθένειας.

Όσο για τις εργασίες που γίνονται, αυτές εκτελούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ότι «γίνονται εργασίες που αφορούν κάποιους ογκόλιθους και διευθέτηση της κοίτης». Ερωτώμενος για το αν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες άδειες, ιδίως με το δεδομένο ότι πρόκειται για μια παρέμβαση στην «καρδιά» του εθνικού δρυμού, ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει ότι «οι υπηρεσίες φροντίζουν για τις σχετικές άδειες»….

Πριν από δύο χρόνια, στην ίδια περιοχή, είχαν γίνει πάλι εργασίες στην κοίτη και στις όχθες από την Περιφέρεια Ηπείρου για την προστασία της Γέφυρας Παπίγκου. Όπως και τεχνητά αναχώματα (συρματοκιβώτια) πριν τη γέφυρα με μεταφορά αδρανών υλικών από άλλη περιοχή.

Η βασική αιτία μετάδοσης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων είναι τα μολυσμένα μηχανήματα εκσκαφής και διάφορα εργαλεία. Η Ήπειρος πια μετράει πολλές πληγές, όπως στον Καλαμά και στον Λούρο, με χιλιάδες πλατάνια να έχουν νεκρωθεί. Η απολύμανση των μηχανημάτων και η επιτήρηση των όποιων εργολαβιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πρέπει να αποτελούν πια απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος. Kαι καλώς οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε εγρήγορση.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αώος ποταμός, στην περιοχή της Κόνιτσας, έζησε τη δική του περιπέτεια (ξανά). Μηχανήματα εργάστηκαν επί του παρόχθιου «δρόμου» που οδηγεί στη Μονή Στομίου, στη μονή όπου ο δημοφιλής Άγιος Παΐσιος μόνασε. Οι αντιδράσεις κατοίκων της Κόνιτσας ήταν έντονες, με τις εργασίες να σταματούν τελικά. Ποια υπηρεσία υλοποίησε όμως αυτές τις εργασίες και με ποιες άδειες; Καμία πειστική απάντηση μέχρι στιγμής. 

Σημειωτέον ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων έχει εμφανιστεί και σε περιοχές του Αώου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back