Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι έχει κάνει ο Δήμος για το νέο ΕΣΠΑ;

Εικόνα του άρθρου Τι έχει κάνει ο Δήμος για το νέο ΕΣΠΑ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2021, 18:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαβούλευση… των 20 ημερών για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ «2021-2027» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου, και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα «προκαλεί» τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων σε δύο επίπεδα.

«Η, κατά τα άλλα λαλίστατη επικοινωνιακά, δημοτική αρχή των Ιωαννίνων κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…» αναφέρει. Είναι η μία από τις δύο σημερινές ανακοινώσεις της «Ενότητας Πολιτών» κατά της δημοτικής αρχής (η άλλη ανακοίνωση αφορά το πάρκο Πυρσινέλλα).

Από τη μια μεριά λοιπόν η παράταξη καλεί τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ να ζητήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου παράταση της διαβούλευσης, δεδομένου ότι όντως το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό, καθιστώντας την όλη διαδικασία υποτυπώδης.

Από την άλλη, η «Ενότητα Πολιτών» καλεί τη δημοτική αρχή να συζητήσει την πρότασή της για το νέο ΕΣΠΑ με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τους φορείς και τους πολίτες. Αναφέρει δε συγκεκριμένα ότι η συγκρότηση της πρότασης από την περιφερειακή αρχή για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 εξελίσσεται εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. «Όσο διαρκεί δηλαδή μέχρι σήμερα και η θητεία της δημοτικής αρχής. Δεν θα έπρεπε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από την πρώτη μέρα να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να λάβει την πρωτοβουλία μιας διαρκούς διαβούλευσης με όλους τους φορείς του τόπου, έτσι ώστε να καταλήξουμε στη βέλτιστη πρόταση;» αναρωτιέται.

Η παράταξη επισημαίνει την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας και του σχεδιασμού για την αξιοποίηση του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού εργαλείου. Και με αρκετό σαρκασμό, υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να υλοποιήσει σήμερα («ασθμαίνοντας, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με αποκλειστικά δική της ευθύνη» όπως αναφέρει) έργα τα οποία είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ η «Ενότητα Πολιτών» ως δημοτική αρχή («οι ‘μακέτες’ για τις οποίες η σημερινή δημοτική αρχή μάς κατηγορούσε προεκλογικά» επισημαίνει χαρακτηριστικά).

«Αν η δημοτική αρχή εννοεί έστω και στο ελάχιστο τα όσα με ευκολία λέει δημοσίως περί συνεννόησης και διαλόγου, οφείλει άμεσα να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι όχι απλά παρών αλλά και να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη διαδικασία της διαβούλευσης, καθώς και να ζητήσει επισήμως την παράτασή της» τονίζει. Η ίδια διαβεβαιώνει ότι θα συνεισφέρει στη διαμόρφωση των προτάσεων του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back