Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τι ειπώθηκε για τους πρόσφυγες στον δήμο Ζηρού

Εικόνα του άρθρου Τι ειπώθηκε για τους πρόσφυγες στον δήμο Ζηρού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2016, 11:20
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο Ζηρού πριν από μερικές μέρες.

Ο δήμαρχος Νίκος Καλαντζής έκανε έναν απολογισμό, επαναλαμβάνοντας τη θέση της δημοτικής αρχής ότι είναι αντίθετη στη μόνιμη λειτουργία του κέντρου και αυτή τη φορά πήρε αποστάσεις από τις ξενοφοβικές εξάρσεις στη Φιλιππιάδα, λέγοντας ότι «δεν έχουμε δικαίωμα ν' αρνηθούμε την εκπαίδευση κανενός παιδιού, που διαμένει στη χώρα μας». Στη συνέχεια αποσιώπησε… κομψά το γεγονός ότι ένα κομμάτι γονέων του 2ου δημοτικού της πόλης εξέδωσε μια απαράδεκτη ανακοίνωση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, λέγοντας ότι «ο δήμος αλλά και ο κόσμος της Φιλιππιάδας και της ευρύτερης περιοχής, 'αγκάλιασαν'  τους πρόσφυγες, πράττοντας με το παραπάνω το ανθρωπιστικό τους καθήκον, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης».  

Απέδωσε δε την αντίδραση σε «παραπληροφόρηση που αναπτύχθηκε γύρω από την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων» που «δίχασε τον κόσμο». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας από την πλευρά του τόνισε ότι δεν ήταν δυνατό να τηρηθεί η υπόσχεση για οκτάμηνη διάρκεια λειτουργίας του κέντρου, καθώς δεν τηρήθηκαν απόλυτα οι συμφωνίες Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και αυτές με κράτη μέλη της Ε.Ε. που θα υποδέχονταν πρόσφυγες. Σημείωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων στη δομή μειώνεται και ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προγραμματίσει κάτι σε χρόνο άμεσο για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, για τα οποία έχουν προβλεφθεί προσλήψεις νέων καθηγητών και τα μαθήματα θα γίνονται απογευματινές ώρες. Ο διοικητής του Κέντρου Μιλτιάδης  Κλάπας ευχαρίστησε τον κόσμο της πόλης και το δήμο για τη στήριξή τους και ενημέρωσε για μια σειρά ζητήματα, όπως και για τα κοντέινερς. Είπε συγκεκριμένα ότι αυτά τοποθετούνται προσωρινά, για όσους πρόσφυγες παραμένουν στη δομή, ώστε να μην διαμένουν σε σκηνές κατά τους χειμερινούς μήνες και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις. 

Ο βουλευτής της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης άσκησε κριτική γιατί δεν τηρήθηκε η οκτάμηνη διάρκεια λειτουργίας και η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, μίλησε για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, λέγοντας ότι θα ξεκινήσει όταν ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back