Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι είναι αυτό που (δεν) μας ενώνει…

Εικόνα του άρθρου Τι είναι αυτό που (δεν) μας ενώνει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2021, 00:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαχείριση των απορριμμάτων συνεχίζει να είναι δύσκολη στην Ήπειρο, με τις σχέσεις των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης να μην εξομαλύνονται, ακόμα και όταν οι τόνοι πέφτουν, και με τις... συγκυρίες να διαμορφώνουν την κατάσταση.

Στην όλη υπόθεση σημαντικό ρόλο έχει πια και το «δώρο» των 500.000 ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια Ηπείρου, κι όχι προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), για τη μεταφορά του υπολείμματος. Μια παρέμβαση, που πέραν των τοπικών πολιτικών διαστάσεων, προκαλεί δύο εύλογα ερωτήματα: Αν το υπουργείο αποφάσισε να συνδράμει οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας στη διαχείριση των απορριμμάτων κι αν η κυβέρνηση προτίθεται να μεταφέρει αρμοδιότητες από τους Δήμους στις Περιφέρειες…

Η Περιφέρεια Ηπείρου πάντως επιμένει ότι η μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής είναι δική της δουλειά και κανενός άλλου, παρά τις σοβαρές ενστάσεις του ΦοΔΣΑ.

Και ο περιφερειάρχης Ηπείρου το είπε ξανά και σε όλους τους τόνους στη διοίκηση του ΦοΔΣΑ κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), έχοντας πια στα «χαρτιά του» τα 500.000 ευρώ και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τους ΣΜΑ, η Περιφέρεια Ηπείρου επέμεινε και πάλι στην εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, ΦοΔΣΑ και Δήμων, με το προσωπικό να διατίθεται από τους τελευταίους ή από τον ΦοΔΣΑ μέσω προσλήψεων.

Ο κ. Καχριμάνης, όντας στην παρούσα φάση σε μια θέση ισχύος, σε δήλωση που έκανε, εκτίμησε ότι η συνάντηση που έγινε με τον ΦοΔΣΑ ήταν σε «θετικό κλίμα». «Το κλίμα ήταν θετικό και πιστεύω σύντομα θα λειτουργήσουν οι ΣΜΑ. Θα ακολουθήσουμε ό,τι λένε οι συμβάσεις και πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις που θα είναι συμφέρουσες για όλους τους Ηπειρώτες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Πολλές φορές σε κάποια θέματα πρέπει να εντρυφήσουμε περισσότερο γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες και πρωτόγνωρες έννοιες σε όλους μας» είπε.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, αναμένεται το επόμενο βήμα του ΦοΔΣΑ –όσον αφορά τόσο τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ όσο και τον διαγωνισμό για «τη λειτουργία των ΣΜΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος». Χωρίς τη μεταφορά του υπολείμματος, η οποία «κατοχυρώνεται» στην Περιφέρεια Ηπείρου, η διενέργεια ενός τέτοιου διαγωνισμού είναι μετέωρη.

Ενδιαφέρον θα έχει πάντως να ξεκαθαρίσει η Περιφέρεια Ηπείρου ποιος θα έχει την ευθύνη της μεταφοράς του υπολείμματος όταν τα 500.000 ευρώ δεν θα υπάρχουν πια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back