ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι δεν έφερε η επίσκεψη Χαρδαλιά

Εικόνα του άρθρου Τι δεν έφερε η επίσκεψη Χαρδαλιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2020, 15:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις μέρες μετά την έλευση στα Γιάννενα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα έρχεται να ασκήσει κριτική στον τρόπο που η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ, και γενικότερα η κυβέρνηση, (δεν) διαχειρίζονται την επιδημία του κορονοϊού αλλά και να βάλει την Περιφέρεια Ηπείρου σε πρώτο πλάνο.

Καταρχάς, η παράταξη σημειώνει ότι η επίσκεψη Χαρδαλιά έφερε μόνο «έκφραση συμπάθειας, αυξημένη δόση κινδυνολογίας και υπενθύμιση της ατομικής ευθύνης» και δεν έφερε κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την έξοδο από το μίνι lockdown και την αποτροπή ενός πλήρους… lockdown.

Πολλά δε τα ερωτήματα που θέτει: Τα μαζικά rapid test της προηγούμενης εβδομάδας απέδωσαν ώστε να ληφθούν αποφάσεις; Τι σημαίνει για τα Γιάννενα η ανίχνευση κορωνοϊού στα αστικά λύματα της πόλης Έδωσε πράσινο φως ο υφυπουργός για στενότερη εμπλοκή και συνεργασία των τοπικών αρχών με την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο; Απαντήθηκαν οι ανησυχίες προηγούμενων ημερών της περιφερειακής αρχής που σχετίζονται με τη δυσκολία συνεργασίας της με τον ΕΟΔΥ; Θα έχει πρόσβαση η Πολιτική Προστασία στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, όπως η «Αγία Ελένη» ή θα έχει λόγο για το τι γίνεται στην Κακαβιά; Έχει βάση η πληροφορία ότι επίκειται σύσταση επιστημονικής επιτροπής τοπικά που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου;

Και η παράταξη συνεχίζει με τη μορφή ερωτημάτων, να «καταγγέλλει» το «κρούσμα» της ενημέρωσης, την ενοχοποίηση των κινητοποιήσεων για την εξάπλωση του κορονοϊού, τη μη πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τη διάθεση πιστώσεων για νέες μονάδες νοσηλείας, τη λειτουργία των σχολικών τάξεων με 25 παιδιά. «Θα αποφασίσει η κυβέρνηση να ακούσει την κοινωνία και να πάει σε ολιγομελή τμήματα μαθητών; 25 παιδιά στη τάξη είναι πολλά! Οι σχολικές μονάδες αποτελούν ήδη εστίες μετάδοσης covid-19. Η διακοπή μαθημάτων ανά τμήμα όταν εμφανίζονται κρούσματα στα σχολεία δεν αποδίδει και δεν είναι λύση» σημειώνει.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» καλεί την περιφερειακή αρχή να βγει μπροστά και να συγκροτήσει δικά της κλιμάκια για τεστ σε μαζικούς χώρους δουλειάς, κέντρα φιλοξενίας, σχολεία, γηροκομεία, υγειονομικές μονάδες και αλλού, ώστε να διαγνωστεί με ακρίβεια το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί αναλόγως.

«Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν απέδωσαν στην περιοχή ή δεν εφαρμόστηκαν για να αποδώσουν. Όποιοι θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι η χρήση μάσκας και πως έτσι θα γλυτώσουν την κριτική και τις ευθύνες κάνουν λάθος που θα το βρούμε μπροστά μας. Είμαστε λίγο πριν το ‘πολύ υψηλό’ και τελικό επιδημιολογικό επίπεδο κινδύνου. Να εφαρμοστούν σε όλους τους εργασιακούς χώρους αυστηρά τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και η εκ περιτροπής εργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» τονίζει η παράταξη.

Παράλληλα, ζητά από την Περιφέρεια Ηπείρου να χρηματοδοτήσει η ίδια νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ και να γίνει νέα ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το «Κοινό των Ηπειρωτών» εκτιμά ότι η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι διαρκής και πλήρης και να μην αποφεύγεται η δημόσια συζήτηση για το θέμα «όπως επιλέγει να κάνει η περιφερειακή αρχή αρνούμενη να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back